Kriza trese poznatu tvrtku: u pandemiji otpustili 30% radnika, plaće ostale iste

Objavljeno, 30. listopada 2022. Financijer
# Foto: KOESTLIN / Pogon bjelovarske tvrtke
AUTOR
Redakcijski tekst

Poznata hrvatska konditorska tvrtka ostvarila je u prvih devet mjeseci 116 milijuna kuna prihod, što je rast od 11 posto u odnosu na lani. No, razdoblje su završili u gubitku od gotovo 2 milijuna kuna.

Bjelovarski Koestlin potkraj rujna imao je 320 radnika, što je 26 manje nego u isto vrijeme prošle godine. U odnosu na kraj 2019. godine, kad su zapošljavali oko 460 ljudi, Koestlin je ostao bez čak 30 posto zaposlenih.

Prosječna neto plaća u Koestlinu danas iznosi oko 4700 kuna i gotovo je ista, odnosno tek za stotinjak kuna veća u odnosu na početak prošle godine.

Zadnjeg dana rujna na računima u banci bjelovarski je konditor imao 2,2 milijuna kuna gotovine, što je osjetno manje od zadnjeg dana prosinca kad su raspolagali sa 10,7 milijuna kuna casha.

“I dalje postoje veliki izazovi u kanalima nabave sirovina i materijala. Također, cijene inputa su u velikom porastu za koji se ne zna kada će završiti. S obzirom na sve, rukovodstvo nije u stanju pouzdano procijeniti učinak s obzirom na to da se situacija mijenja iz dana u dan.

No, računajući na brz oporavak gospodarstva primijenit će se način poslovanja koji će omogućiti brzu prilagodbu na isti. Dugoročan učinak može utjecati i na obujam trgovine, novčane tokove te profitabilnost”, ističu u poslovodstvu Koestlina.


Tagovi: 09 2022 KOESTLIN OTKAZI PLAćE

NEDAVNO OBJAVLJENO