IDE NATJEČAJ ZA IZVODITELJA

KREĆU RADOVI Ovako će iduće jeseni izgledati središte Koprivnice

Objavljeno, 23. kolovoza 2021. Vijesti
# Foto: NFO / Ovako će uskoro izgledati središte Koprivnice
AUTOR
Redakcijski tekst

Uskoro kreće postupak odabira izvoditelja radova opsežne obnove glavnih koprivničkih trgova – Zrinskog i Bana Jelačića. Glavni projekt je konačno dovršen, pa je ovog poznato kako će središte Koprivnice uskoro izgledati.

Prvotno je bilo planirano kako će obnova dvaju središnjih gradskih trgova stajati 10 milijuna kuna bez pdv-a, ali izmjenama plana nabave iznos je povećan na 12 milijuna kuna, odnosno 15 milijuna kuna s pdv-om. To i ne čudi jer su u protekle dvije godine cijene građevinskih radova, ali i materijala prilično skočile.

Osim javnog natječaja za izvoditelja radova, Grad će pokrenuti javnu nabavu i za stručni nadzor te koordinatora za zaštitu na radu prilikom opsežnih radova u centru. Planirani iznos za te usluge je 180.000 kuna bez pdv-a, odnosno ukupno 225.000 kuna.

Prostor kod sadašnjeg kioska Tiska na zapadnoj strani Zrinskog trga / Foto: NFO

Gradske vlasti postupak javne nabave planiraju pokrenuti u kolovozu, a rok za dovršetak radova, odnosno okvirni sporazum s izvoditeljem je 13 mjeseci. Dakle, koprivnički bi trgovi u novom ruhu trebali zasjati najkasnije do kraja 2022. godine.

Zrinski trg i Trg bana Josipa Jelačića obnavljat će se prema modificiranim projektima poznate zagrebačke projektantske kuće NFO koja je sa svojim idejnim rješenjem pobijedila na javnom nadmetanju prije dvije godine. Ipak, projekt je na koncu izmijenjen te u konačnoj verziji, primjerice, nema velikog amfiteatra blizu sadašnje fontane, niti visokoga stupa pokraj ulaza u Erste banku.

SPOMENIK BICIKLU

Prema projektu, postojeća fontana na zapadnom dijelu Zrinskog trga ipak se neće dirati, već će obuhvat obnove biti do nje, odnosno do prometnice prema Florijanskom trgu. Najviše upada u oči novi pojas zelenila koji se iz središnjeg parka širi prema Zrinskom trgu, što je u skladu sa željama građana s javne rasprave koja je bila pokrenuta prije izrade idejnog rješenja.

Na trgu će se graditi nova fontana pokraj gradske vijećnice s posebnim osvjetljenjem, a kafići će dobiti tipske terase s pergolama pokraj ugostiteljskih objekata – ukupno će ih na Zrinskom trgu biti šest. Ideja projektnog tima tvrtke NFO o označenim komunikacijskim pravcima koji će trg podijeliti u obliku slova X ostaje i u završnoj verziji, ali su boje usklađenije s ambijentom.

Pogled prema gradskoj vijećnici / Foto: NFO

Iz glavnog projekta na koncu je izbačen kip koji je trebao niknuti na samome trgu. Prema nacrtima, čini se kako s početka trga, prema Nemčićevoj ulici, nestaje i kiosk Tiska koji bi se, po svemu sudeći, trebao prebaciti na drugu lokaciju. Spomenik biciklu pak izmjestit će se sa sadašnje lokacije kod Gradske vijećnice na novu – pokraj središnjeg parka.

Osim toga, na trg stižu novi stalci za bicikle, nove klupe za sjedenje, nove lampe, koševi za smeće i brojna druga suvremena urbana oprema. Samo središte Koprivnice, dakle, uskoro će biti potpuno raskopano, a glavni bi trgovi u novoj vizuri trebali zasjati iduće jeseni.

Sve će biti puno zelenila / Foto: NFO


Tagovi: KOPRIVNICA OBNOVA TRG

NEDAVNO OBJAVLJENO