ZAHVAT ZA POVIJEST

Kreće natječaj za obnovu glavnoga trga, građani rekli što oni tamo žele

Objavljeno, 13. lipnja 2019. Vijesti
# Foto: Robert Mihaljević
AUTOR
Redakcijski tekst

Za otprilike dva tjedna kreće natječaj za projekte obnove središnjeg trga u Koprivnici, osjetljivog urbanističkog zahvata u koji su uključeni struka, ali i građani.

Gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić sa suradnicima danas je predstavio rezultate ankete u kojoj je putem weba sudjelovalo oko 1500 građana, a oko 500 ljudi anketirano je izravno.

Jakšić je otkrio kako građani, primjerice, traže što više zelenila u središtu grada, više prostora za bicikle u smislu parkiranja, ali i staza. Rezultati ankete bit će također uključeni u program arhitektonsko-urbanističkog natječaja za uređenje glavnoga gradskog trga.

Izrađena je i prometna studija središta Koprivnice koja također predviđa neka nova rješenja, ali sve će se definirati projektom. Poseban je naglasak na prometnim rješenjima u Nemčićevoj ulici koja prolazi zapadnim rubom središnjeg parka te na Florijanskom trgu u nastavku te ulice. Hoće li te prometnice ostati dvosmjerne, biti jednosmjerne ili će se na dijelovima posve ukinuti promet – tek će se odlučiti.

Na današnjem predstavljanju rezultata ankete bila je i predstavnice Udruge arhitekata MK projekt Varaždin Maje Kireta. Upravo je ta udruga zadužena za provedbu arhitektonsko-urbanističkog natječaja koji će definirati glavni gradski trg za iduća desetljeća

„Ovaj projekt smo doživjeli kao pečat i početak brendiranja Koprivnice u 21. stoljeću. Priču oko rekonstrukcije središta grada treba vezati uz daljnji razvoj i širenje prigradskih naselja, razvoj obrazovnih institucija, poduzetništva i gospodarstva. Sve najbolje što predstavlja naše ljude i sustav biti će vidljivo na reprezentativnom prostoru središnjih gradskih trgova. Siguran sam da ćemo uspjeti napraviti novo središte Koprivnice za sljedećih 30, 50 ili 100 godina“, izjavio je danas gradonačelnik.


Tagovi: ANKETA NATJECAJ TRG UREDJENJE

NEDAVNO OBJAVLJENO