NAJVEĆE ULAGANJE U INFRASTRUKTURU

Kreće megaprojekt vrijedan čak pola milijarde kuna, ugovor već idući mjesec

Objavljeno, 25. svibnja 2019. Vijesti
# Foto: GRAD KOPRIVNICA / ILUSTRACIJA / Fotografija nema veze s tekstom
AUTOR
Redakcijski tekst

Kreće megaprojekt ‘Aglomeracija Koprivnica’ vrijedan oko pola milijarde kuna s PDV-om, a najveći dio ulaganja u vodoopskrbu i odvodnju otići će na područje grada i prigradskih naselja – oko 200 milijuna kuna. Novosti oko projekta predstavljene su na konferenciji za medije u uredu gradonačelnika.

Osim Koprivnice, općine koje su obuhvaćene projektom su Rasinja, Koprivnički Bregi, Koprivnički Ivanec, Peteranec, Hlebine, Drnje i Đelekovec. U projektu više nisu općine Legrad i Sokolovac zbog strogih europskih kriterija za financiranje. Procijenjeno je, naime, da veliko ulaganje u infrastrukturu, prije svega kanalizaciju, na tim područjima ne bi bilo isplativo.

-Radovi kreću početkom 2020. i trebali bi biti dovršeni do 2023. godine.  U Aglomeraciji Koprivnica nisu više općine, Legrad i Sokolovac. Do zadnjeg trena borili smo se da ostanu u projektu, ali nismo uspjeli u tome. To ne znači kraj za njih, radimo na novim studijama i planovima – izjavio je predsjednik Uprave Koprivničkih voda Zdravko Petras.

Koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić kaže kako se vesele datumu 10. lipnja kada stiže i onaj zadnji papi te se očekuje konačno potpisivanje ugovora. Na sastanku su bili i zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Davor Vukmirić te saborski zastupnik Branko Hrg, koji kažu kako više nema nikakvih prepreka da taj veliki projekt ne uspije.

Potencijalni problem za provedbu projekta mogu biti natječaji za izvoditelje radova i rokovi jer su za pogreške predviđeni penali od pet do čak 25 posto vrijednosti investicije. Nedavno je Vladu na to upozorila i strukovna grupacija Vodovod i kanalizacija koja okuplja lokalna vodna poduzeća. Nekim je poduzećima u Hrvatskoj koje već provode projekt aglomeracije odrezana kazna od nekoliko desetaka milijuna kuna.

Drugi je izazov postotak priključenosti na novosagrađene vodovode i kanalizaciju. Ako on bude manji od predviđenog, također prijeti opasnost od povrata novca kojeg osiguravaju europski fondovi.


Tagovi: AGLOMERACIJA PROJEKT

NEDAVNO OBJAVLJENO