DANI TRAVNJAKA U KOPRIVNICI

Krave Dega i Asi proglašene šampionkama. Evo koliko mlijeka daju svakoga dana

Objavljeno, 04. svibnja 2019. Vijesti
# Foto: ŽUPANIJA / Župan Darko Koren (desno) i supruga Marcela Andreata na Danima travnjaka
AUTOR
Redakcijski tekst

Uručena su priznanja najboljim poljoprivrednim proizvođačima iz Podravine i Prigorja na 23. Danima travnjaka u Koprivnici, koji su svečano otvoreni u subotu na gradskom sajmištu. Cilj ovogodišnjeg poljoprivrednog sajma usmjeren je na proširenje ponude novim proizvodima, podizanje kvalitete nastupa izlagača te kvalitete ekoloških i tradicionalnih proizvoda, pa je tako za 110 prijavljenih Županija osigurala besplatan izlagački prostor.

Najperspektivnijim mladim poljoprivrednim proizvođačem proglašen je Dean Bačani (25) iz Rumenjaka u Općini Sveti Petar Čvrstec. Bačani je stručni prvostupnik inženjer poljoprivrede Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima, trenutno studira u Sloveniji na poljoprivrednom fakultetu u  Mariboru, smjer stočarstvo, a do kraja godine planira završiti studij odnosno diplomirati te steći titulu magistar agronomije.

OPG Bačani  se bavi proizvodnjom kravljeg mlijeka, a u stadu  se nalazi 25 krava, 13 junica te dvoje ženske teladi. U prošloj godini isporučili su  142.175 kilograma mlijeka, a obrađuju i oko 30 hektara zemlje. Redovito sudjeluju na državnim i ostalim izložbama goveda s kojima su osvajali šampionske titule na sajmu u Gudovcu te izložbi u Svetom Ivanu Žabnu.

Najboljim proizvođačem kravljeg mlijeka proglašen je Damir Markešić iz Hudovljana koji proizvodi 528.210 kg mlijeka, drugo je mjesto osvojio Ivica Mikulinjak iz Vojvodinca (479.352 kg), a treće je mjesto zauzeo Antonio Panić iz Koprivnice (474.663 kg). U kategoriji najboljih proizvođača kozjeg mlijeka, prvo je mjesto zauzeo Davor Korošec iz Đelekovca koji proizvodi 75.746 kg mlijeka, druga je Suzana Oblaković iz Međa (64.997), a treći je Dubravko Vajdić iz Križevaca (42.318).

U standardnoj laktaciji od 305 dana najveću proizvodnju mlijeka na području Koprivničko-križevačke županije ostvarili su uzgajivači Ivan Imbrišić s kravom Dega, simentalske pasmine, s proizvodnjom od 12.183 kg mlijeka s 4,2 posto mliječne masti, za što je osvojio prvo mjesto. Drugi je bio Zlatko Panić s kravom Asi, holstein pasmine, s proizvodnjom od 16.201 kg mlijeka s 3.9 posto mliječne masti. Njihove krave, dakle, proizvode između 40 i 50 litara mlijeka dnevno.

Na temelju provedene kemijske analize, fermentacijskih parametara, sadržaja minerala i provedenih mikrotoksikoloških ispitivanja  silaže u laboratoriju u Križevačkoj Poljanki odabrani su i najbolji proizvođači silaže. Prvo mjesto je zauzeo Franjo Fuček s 96 bodova, drugo mjesto Milan Runjić s 93 boda te Miroslav Hubzin s 93 boda, a treće mjesto je zauzeo Slobodan Grubačević s  92 boda.


Tagovi: DANI TRAVNJAKA KRAVE MLIJEKO

NEDAVNO OBJAVLJENO