OD 1. SIJEČNJA POVEĆANJE PLAĆA

Kraš lani otpustio 465 radnika. Ostali će dobiti povišicu, izračunali smo koliku

Objavljeno, 29. prosinca 2021. Financijer
# Foto: KRAŠ / ILUSTRACIJA
AUTOR
Robert Mihaljević

Poznata prehrambena tvrtka potpisala je sa sindikatom dodatak kolektivnom ugovoru koji stupa na snagu 1. siječnja i kojim se povećava plaća svim zaposlenicima.

Kako navode u Krašu, osnovica za izračun plaće povećana je s 2600 na 2760 kuna, a plaća će tako biti povećana svim zaposlenicima kojima se iznos obračunava uz pomoć koeficijenta. Ukupno ulaganje u povećanje plaća zaposlenika na razini čitave Kraš grupe iznosit će 14 milijuna kuna godišnje.

Zadržane su i sve dosadašnje pogodnosti iznad zakonom propisanih, poput isplate prigodnih nagrada, dara u naravi i dara za dijete, i to u okviru maksimalno neoporezivog iznosa. Tu je i isplata jubilarnih nagrada, terenskih dodataka, naknade za odvojeni život, troškova prijevoza, naknade za topli obrok, isplate dnevnica, stimulacija, raznih potpora te otpremnina, navode u Krašu.

Prosječna plaća 6000 kuna

Iz Kraša nisu priopćili koliko će biti prosječno povećanje plaće po radniku od iduće godine, pa smo to sami izračunali na temelju dostupnih financijskih izvještaja.

Potkraj prošle godine u cijeloj Kraš grupi bilo je zaposleno ukupno oko 2350 radnika, a njihova prosječna neto plaća iznosila je oko 5850 kuna. Od iduće godine, uz uvjet da je broj radnika ostao otprilike isti kao i zadnjeg dana lani, prosječna neto plaća u grupi iznosit će oko 6350 kuna, što je, prema grubom izračunu, povećanje od oko 500 kuna.

Inače, matična tvrtka Kraš d.d. imala je potkraj prošle godine oko 1530 radnika, što je oko 230 zaposlenih manje nego godinu ranije. Iz Kraša su objavili kako je tijekom prošle godine bez posla ostalo čak 465 radnika, a primljeno je oko 200 novih. Prosječna neto plaća u matičnoj tvrtki lani je iznosila oko 6000 kuna.


Tagovi: KRAš OTKAZI PLAćE POVIšICA RADNICI

NEDAVNO OBJAVLJENO