POLJOPRIVREDNI POTICAJI

Kralj bikova i veliki donator HDZ-a lani dobio rekordnih 40 milijuna kn potpora

Objavljeno, 25. srpnja 2019. Vijesti
# Foto: ANIMAL INTERNATIONAL (ukrcaj bikova na brod u luci Raša)
AUTOR
Robert Mihaljević

Poslovno carstvo hrvatskog kralja bikova Zvonimira Širjana iz Kusijevca kod Križevaca najveći je korisnik domaćih i europskih poljoprivrednih potpora lani u Koprivničko-križevačkoj županiji.

Prema podacima Agencije za plaćanja u poljoprivredi, njegova poduzeća Širjan i Agropromet prošle su godine dobila ukupno oko 40 milijuna kuna izravnih potpora, uglavnom za ulaganja u fizičku imovinu. Širjan je pritom dobio oko 32 milijuna, a Agropromet oko osam milijuna kuna.

Na drugome je mjestu po potporama Mesna industrija Natura iz Đurđevca koja posluje u sklopu slavonske Osatina grupe: ona je dobila oko 31 miijun kuna potpora. Treća je koprivnička Podravka s ukupnim potporama od oko 9,5 milijuna kuna.

Izvoz preko Raše

Obitelj Širjan jedan je od najvećih proizvođača junadi i bikova u regiji s godišnjom proizvodnjom od desetak tisuća grla. U jednu od najmodernijih farmi u Europi dosad je investirano gotovo 100 milijuna kuna.

Zvonimir Širjan, jedan od najvećih donatora HDZ-a
Zvonimir Širjan / Foto: HRT youtube screenshot

Širjan meso uglavnom izvozi u Italiju, a junad i bikove u arapske zemlje, prije svega Libanon, Egipat i Libiju. Za vrijeme arapskog proljeća izvoz je bio osjetno pao, ali zadnjih se godina oporavlja.

Tovna junad iz Hrvatske odlazi u arapske zemlje preko luke Raša u Istri, a taj je posao s ukrcajem i transportom na brodove doživio napade međunarodnih udruga za zaštitu životinja zbog nehumanog postupanja.

Stranci 200.000 kuna

Poduzeće Širjan lani je ostvarilo oko 134 milijuna kuna prihoda, što je nešto lošije nego preklani, a dobit je iznosila blizu osam milijuna kuna i bila je veća nego prethodne godine.

Poduzeće Agropromet, pak, ostvarilo je značajn rast prihoda koji su lani iznosili 63 milijuna kuna i bili su dvaput veći nego preklani. No, dobit je iznosila oko milijun kuna i bila je otprilike na istoj razini kao i godinu ranije.

Inače, poduzeće Agropromet poznato je kao jedan od najvećih donatora HDZ-a. U kampanji za parlamentarne izbore ujesen 2016. donirali su Plenkovićevu HDZ-u 200.000 kuna, a godinu ranije Karamakov HDZ za kampanju je dobio 50.000 kuna.

Rekoderka iz Kuzminca

Od fizičkih osoba najveći ukupan iznos potpore lani je u toj županiji dobila Ivanka Radiček iz Kuzminca kod Koprivnice. Njezin OPG ostvario je oko 2,3 milijuna kuna iz europskih i domaćih izvora, uglavnom za ulaganje u fizičku imovinu.


Tagovi: BIKOVI HDZ POTPORE ZVONIMIR šIRJAN

NEDAVNO OBJAVLJENO