Krah poljoprivrede: proizvedemo tek 50 posto svinjetine i 40 posto povrća

Objavljeno, 22. ožujka 2024. Vijesti
# Foto: PODRAVKA / ARHIV / ILUSTRACIJA / Bivša Podravkina klaonica na Danici koja je zatvorena
AUTOR
Robert Mihaljević

Uvoz živih životinja u Hrvatsku skočio je prošle godine za 29 posto, a uvoz mesa za 21 posto u odnosu na predlani.

Riječ je o najvećem financijskom rastu uvoza u novijoj povijesti. Tako velik skok opravdava se rastom cijena jer su svinjski trupovi lani u Hrvatskoj u prosjeku bili skuplji za 22 posto, a juneći za 7 posto u odnosu na predlani. No, dogodio se i nemali pad domaće proizvodnje.

U strukturi životinja, 68 posto uvoza odnosi se na goveda, a 22 posto na svinje. Kad je riječ o mesu, na svinjsko otpada 48 posto, a goveđe 22 posto, otkrivaju novi podaci Ministarstva poljoprivrede.

Službeni podaci Državnog zavoda za statistiku navode kako smo početkom studenog lani imali ukupno 415.000 goveda, što je 7000 manje nego isti mjesec predlani. Svinja je bilo 847.000, odnosno 98.000 manje, a ovaca 552.000 (91.000 manje).

Lani je u Hrvatskoj bilo oko 10,5 milijuna peradi, što je čak 423.000 manje nego pretprošle godine. Broj stoke i peradi godinama je u padu, a lani je to pospješeno afričkom svinjskom kugom te ptičjom gripom i pojavom salmonele.

Prve neslužbene procjene struke govore kako smo u samodostatnosti svinjskog mesa lani došli do otprilike 50 posto, a domaćom govedinom pokrivamo oko 60 posto godišnjih potreba. Usput, neslužbene procjene govore kako smo lani proizveli tek 40 posto potrebnog povrća i samo 35 posto voća.

Kad je riječ o živim svinjama, lani smo ih najviše uvezli iz Nizozemske, oko 237.000 komada, a slijede Danska (174.000), Mađarska (59.000) i Njemačka (55.000).

Svinjskog mesa različitih vrsta pak najviše smo tijekom prošle godine uvezli iz Njemačke, ukupno blizu 30.000 tona. Slijede Španjolska (20.000), Mađarska (15.000) i Nizozemska (11.800 tona).


Tagovi: MESO POVRćE SVINJETINA UVOZ

NEDAVNO OBJAVLJENO