Krah mljekarstva: kako smo u desetljeće i pol ostali bez 100.000 muznih krava

Objavljeno, 16. travnja 2023. Vijesti
# Foto: FACEBOOK / Krava na cesti u mjestu Kukunjevac kod Lipika
AUTOR
Redakcijski tekst

Hrvatska proizvodi sve manje mlijeka i sve više ga uvozi, pokazuju službeni podaci Ministarstva poljoprivrede.

Dok je prije deset godina naša samodostatnost u mlijeku iznosila oko 75 posto (25 posto godišnje potrošnje morali smo uvoziti), danas proizvodimo tek oko 65 posto vlastitih potreba, neslužbeno doznaje Danica.

Tijekom prošle godine isporučena količina svježeg kravljeg mlijeka iznosila je oko 405 milijuna kilograma, što je oko deset posto manje nego prije pet godina. Posebno je porazan podatak o kretanju broja muznih krava: pretprošle smo ih godine imali oko 102.000, što je upola manje nego tijekom 2008. godine!

Najviše mlijeka lani smo uvezli iz Mađarske, čak 107 milijuna kilograma, a dalje slijede Slovenija (86 milijuna), Češka (13 milijuna), Slovačka (8 milijuna) i Poljska (4 milijuna kilograma). Ukupno smo lani uvezli oko 230 milijuna kilograma mlijeka i vrhnja, što je 9 posto više nego predlani.

U veljači ove godine u odnosu na siječanj smanjena je proizvodnja mlijeka za piće za oko 15 posto, kravljeg sira za oko 5 posto i maslaca za 21 posto. U odnosu na isti mjesec lani, proizvodnja mlijeka za piće manja je za 2,5 posto, a vrhnja za 6,5 posto.

Ukupan uvoz mlijeka i mliječnih proizvoda u siječnju ove godine iznosio je 25.700 tona, dok je izvoz iznosio 4700 tona. Deficit u tom mjesecu iznosio je 22 milijuna eura, što je povećanje za čak 27 posto u odnosu na lanjski siječanj, otkrivaju novi podaci Ministarstva poljoprivrede.


Tagovi: KRAVE MLIJEKO MLJEKARSTVO UVOZ

NEDAVNO OBJAVLJENO