ZBOG PLEMENITIH KOVINA

Krade se sve više katalizatora! Vlasnici ovih vozila moraju najviše strahovati

Objavljeno, 26. siječnja 2022. Naše priče
# Foto: FACEBOOK / Jedan je katalizator odrezan danas u Stubičkim Toplicama
AUTOR
Redakcijski tekst

Sve je više slučajeva krađe katalizatora s automobila. Vlasnici vozila su očajni i nemoćni jer dijelovi automobila nestaju preko noći.

Varaždinska policija tako izvještava kako je u srijedu oko 6.45 sati na parkiralištu poduzeća u Cehovskoj ulici u Varaždinu nepoznati počinitelj demontirao i otuđio katalizator s osobnog vozila u vlasništvu 21-godišnjaka. Visina materijalne štete procjenjuje se na nekoliko tisuća kuna.

Drugi slučaj na sjeveru dogodio se također u srijedu nasuprot bolnice u Stubičkim Toplicama. Vlasnik kaže kako su mu “odrezali katalizator i dio auspuha na parkiralištu nasuprot bolnice” te je objavio fotografije iz automehaničarske radionice.

Nedavno su dva katalizatora nestala na širem bjelovarskom području, i to u istom danu. Prvo je u prijepodnevnim satima u Daruvaru na parkiralištu nepoznati počinitelj s opela vlasništvo 48-godišnjaka, skinuo i ukrao katalizator, a šteta se procjenjuje na nekoliko tisuća kuna.

Auspuh odrezan danas u Stubakima / Foto: Facebook

Isti dan na parkiralištu u Velikom Grđevcu nepoznati počinitelj je na golfu u vlasništvu 48-godišnjaka demontirao i ukrao katalizator i lambda sondu. Vlasnik vozila nastalu štetu cijeni na iznos od oko 1600 kuna.

A što reći za Zagreb? Uhićen je dvojac za kojeg policija sumnja da je između 16. studenoga i 18. prosinca lani na području Dugava i Utrina ukrao četiri katalizatora. Jedan je na parkiralištu turirao gas u automobilu kojim su došli kako bi stvorio buku, a drugi je ručnom dizalicom podizao vozila, a potom kružnom pilom rezao katalizatore.

Potom su se vozilom zajedno dali u bijeg, a otuđene katalizatore naknadno su prodali i novac dobiven od prodaje međusobno podijelili te potrošili. Materijalna šteta iznosi oko 11.000 kuna.

U AUSPUHU

Katalizator je, inače, montiran u ispušnom sustavu ispod automobila, a služi za uklanjanje prljavštine i toksičnih plinova koji nastaju prilikom sagorijevanja goriva. Riječ je o skupim dijelovima sa senzorima i plemenitim metalima koji su posebno na cijeni. Riječ je o platini i paladiju.

Katalizatori koji su se proizvodili do 2000. godine vredniji su jer sadrže veći dio platine u sebi. Katalizatori kasnije proizvodnje sadrže uopćeno miješano platinu i paladij, a manji katalizatori samo paladij. Tako su stariji katalizatori vredniji sami po sebi, tumače otkupljivači tih dijelova.

Katalizatori za dizel motore su obično vredniji od benzinskih. Dizelski katalizatori sadrže obično platinu, u prosjeku 4-5 grama, naglašavaju u tvrtkama koje se bave otkupom starih dijelova.

Tako se za stare katalizatore u otkupnim centrima može dobiti od nekoliko stotina do nekoliko tisuća kuna. Na cijeni su katalizatori u starim mercedesima, opelima i golfovima. Jedan od tipova katalizatora koji se prije ugrađivao u mercedese postiže cijenu od najmanje 3000 kuna na crnom tržištu.


Tagovi: AUSPUH AUTOMOBIL KATALIZATOR KRAđA

NEDAVNO OBJAVLJENO