STIGLI NOVI PODACI O IZVOZU

Koronavirus u Italiji zabrinuo i brojne podravske tvrtke koje tamo izvoze

Objavljeno, 10. ožujka 2020. Financijer
# Foto: HRT screenshot / ILUSTRACIJA
AUTOR
Robert Mihaljević

Italija je jedan od najvećih izvoznih partnera gospodarstvu Koprivničko-križevačke županije, otkrivaju novi podaci Državnog zavoda za statistiku.

Lani je u tu zemlju iz županije izvezeno 249 milijuna kuna vrijednih roba i usluga, što je gotovo dvostruko više nego prije šest godina. Ta brojka dovoljno govori o tome što epidemija koronavirusa u Italiji znači za podravsko-prigorske tvrtke.

Lani je županijski izvoz – uglavnom zahvaljujući Podravki i Belupu – iznosio ukupno 3,14 milijardi kuna i bio je 57 posto veći nego tijekom 2013. godine. Najveći vanjskotrgovinski partner bila je Njemačka s izvozom od 346 milijuna, Rusija s 300 milijuna kuna te Italija.

Uvjerljivo najveći rast izvoza od gotovo 70 posto u proteklih šest godina ostvarilo je gospodarstvo Međimurske županije koje je lani u inozemstvo plasiralo robu vrijednu 5,36 milijardi kuna.

Varaždinska županija ostvarila je oko 7,3 milijarde kuna ukupnog izvoza uz rast od 21 posto u odnosu na 2013. godinu. Zagorje je imalo izvoz vrijedan 3,82 milijarde kuna (rast od 39 posto).

Na začelju na sjeveru Hrvatske prošle su godine po izvozu bili Virovitičko-podravska (1,08 milijardi kuna uz rast od 54 posto) te Bjelovarsko-bilogorska županija (1,06 milijardi s rastom od 32 posto).


Tagovi: DZS ITALIJA IZVOZ STATISTIKA žUPANIJA

NEDAVNO OBJAVLJENO