KORAK DO ŠTRAJKA Sindikat Podravke: Idemo u mirenje, a onda…

Objavljeno, 15. studenoga 2022. Vijesti
# Foto: DANICA.HR / Radnici Podravke traže veće plaće
AUTOR
Redakcijski tekst

Nakon što prošlog tjedna u Podravki opet nije došlo do dogovora o većim plaćama, sindikati su pokrenuli postupak mirenja

Sindikalni pregovarači nisu prihvatili ponudu o simboličnom dizanju plaća radnicima te su bili pozvali predstavnike uprave da svoju ponudu učine boljom i prihvatljivijom te je dostave do kraja prošlog tjedna.

No, danas je sindikalna strana pokrenula postupak mirenja budući da nema pomaka, otkriva regionalni povjerenik PPDIV-a Davor Vrbek.

Riječ je o redovitom postupku ukoliko ne postoji mogućnost dogovora u postupku kolektivnog pregovaranja, a miritelja će imenovati Gospodarsko-socijalno vijeće (GSV). Uloga miritelja je da kao neutralna osoba pokuša približiti obje strane kako bi postigle dogovor.

Milijuni za reprezentaciju

Ako to ne uspije i zaključak bude da mirenje nije uspjelo, sindikatima se otvara legitiman put prema daljnjim aktivnostima vezanima uz industrijske akcije. Dakle, i štrajk.

Podravka je pak putem intraneta obavijestila sve zaposlenike o svojim stajalištima. Navode kako nisu u mogućnosti ponuditi više jer su pred njima velike neizvjesnosti u pogledu rasta cijene sirovina, energije i kupovne moći potrošača.

No, sindikati tvrde kako uprava Podravke plaću može komotno dići 1000 kuna, ali “oni se radije odlučuju na isplatu dividende i bonusa, pa je tako u ovoj godini pet članova Uprave i 60 direktora dobilo ukupno 21,4 milijuna kuna bonusa”.

“Prema našim informacijama, lani su na troškove reprezentacije potrošili 23,6 milijuna kuna što je povećanje u odnosu na godinu ranije od približno 33 posto. Dakle, dok za jedne ima, za druge nema. O opcijskim dionicama nećemo ni govoriti jer sve je to već više puta rečeno”, upozorava Vrbek.

Plaće za 33 menadžera

Sindikati naglašavaju kako je ponuđeno povećanje osnovice od 30 kn ili bruto dodatka 40 kn, pa i neto dodatka za 250 kn ili prosječnog porasta naknade za međumjesni prijevoz od 60 kn (ovdje treba voditi računa da to ne dobivaju svi radnici) ipak premalo.

Naglašava kako je ponuda uprave godišnje teška 24 milijuna kuna, što je gotovo jednako onome što je uprava prošle godine potrošila na reprezentaciju. A gdje je još trošak službenih putovanja i dnevnica od oko 9 milijuna kuna u prošloj godini.

“Zar se doista u nekih 400 milijuna dobitka koliko se planira u ovoj godini nema barem 50 milijuna kuna za one koji su svojim radom i zalaganjem doprinijeli tome da proizvodi budu proizvedeni, da budu prodani i na kraju da budu transportirani do kupaca.

Možda je sve to nemoguće vidjeti i razumjeti ako ste u brojci od 33 menadžera kojima je samo lani ukupno isplaćeno oko 31 milijun kuna bruto primanja, pa ispada da su u prosjeku zarađivali oko 78.300 kn bruto mjesečno što je mjesečno oko 50.000 kn neto“, kaže čelnik PPDIV-a.


Tagovi: DAVOR VRBEK PLAćA PODRAVKA SINDIKAT SMIRENJE

NEDAVNO OBJAVLJENO