REGISTRIRANI PRAVNI SUBJEKTI

Koprivničko-križevačka županija ima najmanje poduzeća na sjeveru

Objavljeno, 09. kolovoza 2019. Vijesti
# Foto: DANICA.HR / Arhivska fotografija / Pogon Bilokalnika
AUTOR
Redakcijski tekst

Prema novim podacima Državnog zavoda za statistiku, Koprivničko-križevačka županija ima najmanje registriranih poduzeća na sjeveru.

Razlog je stari jer tom županijom već desetljećima dominiraju veliki sustavi poput Podravke, Belupa, KTC-a, Radnika, Carlsberga, Hartmanna i Bilokalnika.

Potkraj lipnja ove godine u toj županiji bilo je registrirano ukupno 2440 pravnih subjekata. Varaždinski kraj ima ih 4700, Međimurje 3900, Zagorje 2740, a Bjelovarsko-bilogorska županija 2700.

Kad je riječ o obrtima i slobodnim zanimanjima, i tu prednjači Varaždinska županija s oko 2600 prijavljenih. Slijede je Zagorje s 2300, koprivnički kraj s 1400 te bjelovarski i međimurski kraj sa po 1300 obrta potkraj lipnja ove godine.

“Podaci o teritorijalnoj raspoređenosti poslovnih subjekata na županijskoj razini pokazuju da je gotovo trećina ukupno registriranih pravnih osoba smješteno u Zagrebu. Udio Zagreba u obrtima iznosi 19 posto”, navodi se u izvještaju DZS-a.

Tri županije imaju više od pet posto udjela registriranih pravnih osoba: Primorsko-goranska (8,4), Istarska (7,4) i Zagrebačka (6,3 posto). Isti je redoslijed tih županija i kod broja fizičkih osoba, odnosno obrta.


Tagovi: PODUZEćA SJEVER STATISTIKA

NEDAVNO OBJAVLJENO