FIKTIVNA KUPOPRODAJA ZLATA

Koprivnički supružnici, soboslikar i frizer u aferi teškoj 95 milijuna kuna

Objavljeno, 03. kolovoza 2020. Naše priče
# Foto: FACEBOOK / Martina Kovač
AUTOR
Robert Mihaljević

Na Općinskom sudu u Koprivnici uskoro kreće megaproces protiv 11 optuženika iz afere fiktivne kupoprodaje zlata s prometom od čak 95 milijuna kuna, od čega je država kroz PDV oštećena za 14,5 milijuna kuna.

Cijeli proces vodila je koprivnička Policijska uprava jer se klupko počelo razmatati upravo iz toga grada. A sve je počelo u rujnu 2016. spektakularnim uhićenjem supružnika Kovač u njihovoj velebnoj vili u Koprivnici

Optužnica je podignuta protiv Mateja Marjanovića (41) iz Rijeke, petorice slovenskih državljana, Alberta Palića (47) iz Zagreba te koprivničkih poduzetnika Dragutina Kovača (55) i supruge mu Martine (35), frizera Gorana Cvetanovića (43) i građevinskog obrtnika Romana Rozmana (41).

Ukratko, njih se tereti za pranje novca i utaju poreza jer su fiktivnim računima jedan drugome preprodavali 393 kilograma zlata koje je na koncu završilo kod talijanskih tvrtki Italpreziosi i Chimet.

Slovenski državljani

U fiktivnim računima i otpremnicama prikazano je kako je su to zlato vrijedno 80 milijuna kuna odnekud nabavile fikus tvrtke koprivničkog frizera i soboslikara. Oni su ga prodali tvrtki Fond plus koju su vodili supružnici Kovač.

Kovači su zlato potom preprodali zagrebačkom poduzeću Palić aurum, a vlasnik i direktor Albert Palić dalje ga preprodaje poduzećima Zlato trgovina iz Umaga prvooptuženog Marjanovića i drugooptuženog Janeza Najdiča iz Ljubljane te Gold boxu iz Ljubljane iza kojeg su stajali slovenski državljani Andrej Lah, Peter Brumnič, Matevž Šinkovc i Roko Gale.

Državno odvjetništvo navodi kako nije poznato kako je i gdje nabavljeno 393 kilograma zlata koje je kasnije prodano talijanskim tvrtkama jer koprivnički frizer i soboslikar priznaju kako su oni izdavali fiktivne račune.

Cvetanović priznaje kako je za taj posao dobio 65.000 kuna, a Rozman je nagrađen s 39.000 kuna. Istragom je pak utvrđeno kako su supružnici Kovač na računu svoje tvrtke, nakon što im je uplaćeno 70 milijuna kuna, zadržali iznos od tri milijuna kuna.

Kako je sve počelo

Čini se kako je sve krenulo od frizera Cvetanovića koji je o svojim poslovima s Kovačem na koncu obavijestio Uskok. On je tijekom istrage ispričao kako je Kovaču početkom 2012. bio dužan 60.000 kuna i nije mu ih mogao vratiti.

“Kovač je rekao da ima ideju kako ću mu sve vratiti i tako je počelo”, ispričao je Cvetanović istražiteljima.

Kasnije je u cijeli posao uvukao i poznanika Rozmana jer je znao da je i on u financijskim problemima. Izdavali su račune za zlato koje su fiktivno prodavali Kovačevoj tvrtki, a novac koji su dobili podizali su s računa i predavali Kovaču na ruke. On ga je dalje nosio u Zagreb.

Jednom je, priznaje Cvetanović, odjednom u banci podigao čak dva milijuna kuna, a obično su to bili manji iznosi.

Pištolj uz bok

“Vidio sam da to ide predaleko i rekao sam Dragutinu Kovaču da više ne želim u tome sudjelovati. Razgovarali smo u njegovom autu i tada mi je Kovač opalio šamar i uz bok mi prislonio pištolj.

Rekao je da moram nastaviti jer inače neće dobro proći, da dobro pazim što će se dogoditi jer će me ubiti. Nisam otišao na policiju jer sam znao da Kovač tamo ima svoje veze”, otkrio je Cvetanović.

No, kasnije je na nagovor svojeg odvjetnika iz Zagreba otišao na Uskok i sve ispričao.

U optužnici Županijsko državno odvjetništvo ih tereti za 14,5 milijuna kuna koje moraju platiti državi zbog neosnovanog povrata PDV-a. Osim toga, Cvetanović i Rozman moraju državi platiti ukupno 104.000 kuna koje su nezakonito dobili od Kovača.


Tagovi: DRAGUTIN KOVAč GOLD RUSH OPTUžNICA ZLATO

NEDAVNO OBJAVLJENO