NAJVEĆI IZBORNI GUBITNICI

Koprivnički HDZ trebao se još sinoć u tišini samoraspustiti

Objavljeno, 17. svibnja 2021. Komentari
# Foto: DANICA.HR / Ratimir Ljubić, Darko Sobota i Damir Felak
AUTOR
Robert Mihaljević

Koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić (SDP) protutnjao je nedjeljnim izborima osvojivši gotovo 60 posto glasova i komotnu većinu u Gradskom vijeću.

On je apsolutni pobjednik lokalnih izbora u Koprivničko-križevačkoj županiji, u to nema nikakve sumnje. U odnosu na izbore prije četiri godine, osvojio je u prvom krugu oko 800 glasova, odnosno čak 15 posto više.

Tko su najveći gubitnici ovih izbora? Ni tu nema baš nikakve dvojbe: županijski i gradski HDZ te šef županijskog SDP-a Mladen Kešer.

HDZ je u Koprivnici ostvario povijesno najlošiji rezultat: njihov bezlični alibi kandidat osvojio je 1280 glasova, što je čak 2117 glasova manje nego na prošlim izborima. Županijski HDZ pak dobio je oko 2870 glasova manje nego prije četiri godine.

Da imaju imalo samokritike, vrh koprivničkog HDZ-a trebao se još u izbornoj noći tiho samoraspustiti i prepustiti stranku novim snagama. Ovako bolan poraz izravno ide na dušu šefu gradskog HDZ-a Ratimiru Ljubiću i stranačkom vladaru iz sjene Damiru Felaku.

Mladen Kešer, predsjednik SDP-a, ne odustaje od rata s policijom
Mladen Kešer, šef županijskog SDP-a / Foto: Danica.hr

Premda je na kraju izborio drugi krug, SDP-ov kandidat za župana Mladen Kešer teško može imati razloga za veselje. Izgubio je Kalnik, utvrdu u kojoj je desetljećima stolovao. Njegov kandidat za načelnika nije uspio ući ni u drugi krug.

Kešer je toliko dugo bio apsolutni gospodar Kalnika da je zapravo teško zamisliti da više neće vedriti i oblačiti po toj brdsko-planinskoj općinici. I to je ono što ga zacijelo najviše boli.

Druga stvar također je užasno poražavajuća: lista županijskog SDP-a za skupštinu osvojila je čak 3250 glasova manje nego prije četiri godine. To je uvjerljivo najveći pad u županiji.

Jasno, sve se to može vrlo brzo zaboraviti ako Kešer pobijedi u drugome krugu i postane novi župan. Ako ne pobijedi, slaba će mu utjeha biti to što je SDP-ova lista osvojila najviše mandata u Županijskoj skupštini.

Ostane li župan, kandidat Mreže i HDZ-a Darko Koren pronaći će načina da osigura većinu u Skupštini. Ruku spremnih za trgovanje i više je nego dovoljno.


Tagovi: GUBITNICI HDZ IZBORI MLADEN KEšER

NEDAVNO OBJAVLJENO