PREDSTAVLJENI PROGRAMI

Koprivnici 6,5 milijuna europskih kuna za četiri vrijedna projekta

Objavljeno, 27. svibnja 2020. Vijesti
# Foto: DANICA.HR / Mišel Jakšić, gradonačelnik Koprivnice
AUTOR
Redakcijski tekst

EDU Roma, Revitalize, Knowledge Well i Share Music, četiri su velika projekta vrijedna 6,5 milijuna kuna, koji će biti realizirani u Koprivnici kroz Interreg program prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska 2014.-2020. 

Grad Koprivnica, Muzej grada Koprivnice, Pučko otvoreno učilište Koprivnica i Obrtnička škola Koprivnica, tijekom iduće dvije godine, za vrijeme trajanja programa, iskoristi će povučena sredstva.

Na današnjoj konferenciji za medije, uz gradonačelnika Mišela Jakšića, projekte su javnosti predstavili njihovi nositelji – Maja Holek, ravnateljica POU Koprivnica, Robert Čimin, ravnatelj Muzeja grada Koprivnice, Iva Svirčić Borštnar, viša stručna suradnica za europske poslove i društveno-turističke projekte, Bojan Solomun, viši savjetnik za EU projekte razvojne agencije Sjever – DAN i Maja Hlebar, savjetnica za EU projekte razvojne agencije Sjever – DAN.

Izuzetno sam ponosan na naše ustanove u kulturi i na naš tim za europske projekte. Zahvaljujući tim ljudima, mi smo u top 10 hrvatskih gradova po povlačenju europskih sredstava prema službenim podacima Ministarstva financija. U gradu Koprivnici neće biti slučaj da se u doba korona krize „špara“ na ustanovama iz kulture i udrugama za osobe s invaliditetom, kao što je to učinila Vlada Republike Hrvatske,“ kazao je gradonačelnik Mišel Jakšić.

Važno je napomenuti, da je Koprivnica jedini hrvatski grad koji je prošao i dobio sredstva za projekte u svim prijavljenim kategorijama, što je zaista rijedak slučaj, ali i dokazuje vrijednost i kvalitetu prijavljenih programa.

PROJEKT ReVITAlize

Vinski folklor kao povijesni identitet Podravine i Pomurja“, sa akronimom ReVITAlize, naziv je projekta u sklopu programa Interreg  V-A Hungary-Croatia Co-operation Programme 2014-2020. Robert Čimin, ravnatelj Muzeja grada Koprivnice:

„U okviru projekta djelomice će se energetski obnoviti Muzej grada Koprivnice. Isto tako u okviru projekta financirat će se oprema i tradicionalni postavi predviđeni za izložbe iz područja vinskog folklora. Organizirat ćemo manifestacije poput Dani Martinja, Otvoreni dani vina, Wine fest, izložbe i interaktivne radionice na Renesansnom festivalu sa svrhom oživljavanja vitikulture  starih zanata, sakralno-vinske tematske rute u okviru koje će hrvatske i mađarske udruge vinograda prezentirati tradicionalni „know how“ specifičan za regiju“, rekao je Robert Čimin.

Iva Svirčić Borštnar, viša stručna suradnica za europske poslove i društveno-turističke projekte Grada Koprivnice:

Ukupna vrijednost projekta je oko 7,5 milijuna kuna, pri čemu Gradu Koprivnici pripada malo više od 4 milijuna kuna. Projekt će trajati 24 mjeseca, a uz Grad Koprivnicu i Muzej grada Koprivnice u projektu sudjeluje i Mađarsko kulturno neprofitno društvo regije Mura. Uz spomenute programe, izgradit će se i opremiti muzej i tradicionalna eko kuća u Totszentmartonu kao fokusna točka za promociju tradicije vinskog folklora i enologije u Hrvatskoj i Mađarskoj“, rekla je Iva Svirčić Borštnar.

Projekt ReVITAlize usmjeren je na revitalizaciju vinskog folklora i brendiranje prekogranične regije u smislu održivog visokokvalitetnog brenda u području vinskog folklora.

Predstavljanje projekata u gradskoj vijećnici / Foto: Grad Koprivnica

PROJEKT Knowledge Well

„Cross border development of centers of excellence in primary schools“ sa akronimom „Knowledge Well“ je projekt koji će se u Koprivnici provoditi u sklopu programa Interreg  V-A Hungary-Croatia Co-operation Programme 2014-2020. Projekt „Knowledge Well“  je vrijedan gotovo 238 tisuća eura, od čega će Grad Koprivnica kao glavni korisnik ostvariti preko 95 tisuća eura, dok će mađarski partneri Grad Heviz ostvariti 73 tisuće eura te Osnovna škola Mihály Sztárai iz Pećuha 70 tisuća eura.

Glavni cilj projekta „Knowledge Well“ je uspostaviti pet adekvatno opremljenih i kompetentnih centara izvrsnosti u partnerskom prekograničnom području Mađarska-Hrvatska čime će se stvoriti uvjeti za provedbu kvalitetnih obrazovnih programa u osnovnim školama u gradu Koprivnici, koji uvelike nadilaze zakonski propisane osnovnoškolske obrazovne standarde. Bojan Solomun, viši savjetnik za EU projekte Razvojne agencije Sjever – DAN:

„Projektne će aktivnosti biti usmjerene na učitelje i učenike osnovnih škola između prekograničnih partnera. Počekom provedbe organizirati će se prekogranični okrugli stolovi za učitelje  te će se identificirati izvrsni učenici dobnih skupina 5. i 6. razreda osnovnih škola na području partnera. Kroz projekt će se uz pomoć vanjskih stručnjaka osmisliti programi za šest područja izvrsnosti unutar prirodnih, društvenih i tehničkih znanosti po kojima će se raditi tijekom provedbe radionica namijenjenih izvrsnim učenicima. Prekogranična komponenta biti će stavljena i na organizaciju zajedničkih trodnevnih kampova te prekograničnih natjecanja za izvrsne učenike“, rekao je Bojan Solomun.

Kroz projekt će biti nabavljena moderna IT oprema potrebna za provođenje projektnih aktivnosti, instrumentariji za identifikaciju te edukacijski materijali za rad sa izvrsnim učenicima. Sve navedeno  poslužiti će kao alati za poticanje intelektualnog i socioemocionalnog razvoja učenika te razvijanje njihove kreativnosti i motivacije.

Period implementacije projekta je 20 mjeseci, od 01. lipnja 2020. do 31. siječnja 2022. godine.

PROJEKT Share Music

Projekt “Sharing music and connecting people in the cross-border area“, akronimom SHARE MUSIC, odobren je u sklopu Interreg V-A programa prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska 2014.-2020.

Nositelj projekta je Grad Koprivnica uz partnera mađarski Grad Heviz. Projekt je vrijedan gotovo 152 tisuće eura, od čega će Grad Koprivnica kao glavni korisnik ostvariti oko 87 tisuća eura, postotak EU sufinanciranja iznosi 85%. Cilj podizanje svijesti o važnosti glazbe u čovjekovom životu i njezinom utjecaju na čovjeka (prvenstveno na mlade ljude od 10 do 25 godina) te osvijestiti važnost prihvaćanja različitih glazbenih kultura. Maja Hlebar, savjetnica za EU projekte razvojne agencije Sjever – DAN:

„Jedna od glavnih aktivnosti projekta je Glazbena kutija koja će se održati prvotno u Mađarskoj, zatim u Hrvatskoj. Riječ je o kreativnim petodnevnim radionicama koje će pružiti mladima priliku za razvijanje glazbenog talenta, upoznavanje različitih glazbenih instrumenata, upoznavanje i prihvaćanje glazbene kulture druge zemljeOsim sudjelovanja u glazbenoj umjetnosti, mladi će u projektu imati priliku sudjelovati u natjecanju u pjevanju Prvi glas, u radionicama fotografije, u raznim kulturnim aktivnostima i tečajevima jezika. U aktivnosti će biti uključeni profesionalni glazbenici, profesionalni pjevači, stručnjaci za fotografije“, rekla je Maja Hlebar.

Projektom će se poduprijeti kulturne i glazbene aktivnosti u Gradu Koprivnici na način da će se pridonijeti povećanju kvalitete postojećih manifestacija Grada Koprivnice.

„Kroz projekt će biti nabavljena glazbena oprema te solarni postamenti potrebni za postavljanje izložbe najboljih fotografija nastalih tijekom projekta. Nabavom solarnih postamenata osigurat će se izložba fotografija namijenjena široj javnosti koja će predstavljati inovativan pristup prezentacije samoga Grada, kulturnih i prirodnih ljepota Grada što će neizravno dovesti do povećanja broja turista“, zaključila je Maja Hlebar.

Period implementacije projekta je 20 mjeseci, od 01. srpnja 2020. do 28. veljače 2022. godine.

PROJEKT EDU Roma

Projekt EDU Roma vrijedan 250 tisuća eura dio je Interreg programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska 2014.-2020., pri čemu Pučkom otvorenom učilištu Koprivnica i Obrtničkoj školi Koprivnica pripada oko 135 tisuća euraMaja Holek, ravnateljica POU Koprivbnica:

„Cilj je kroz projekt pomoći romskom stanovništvu u poboljšanju suživota s većinskim stanovništvom s obje strane granice, na inovativan i zanimljiv način te omogućiti razumijevanje romske kulture, ali i olakšati romskoj djeci ulazak u obrazovni sustav. Kroz razne aktivnosti izradit će se neformalni kurikulum za snimanje filmova, osposobljavanje trenera koji će predavati po novom nastavnom planu, kreiranje web stranice projekta na kojoj će biti predstavljeni izrađeni filmovi, rekonstrukcija dvorišta POU Koprivnica u svrhu „studija“ za snimanje i prikazivanje video materijala na završnoj konferenciji, organizacija Dana romskog filma koji će biti dio završne konferencije i još mnogo toga“, rekla je Maja Holek.

Projekt EDU Roma trajat će od 1. siječnja 2021. do 30. lipnja 2022. godine, a partneri POU Koprivnica i koprivničkoj Obrtničkoj školi su mađarski Láthatár Közhasznú Egyesület i Cigány Szociális és Művelődési Módszertani Bázis

Izvor: GRAD KOPRIVNICA


Tagovi: EUROPSKI PROJEKTI GLAZBA KOPRIVNICA OBRAZOVANJE ROMI VINO

NEDAVNO OBJAVLJENO