Koprivnica Veliku Gospu i Renesansni festival proglašava sajamskim danima

Objavljeno, 12. kolovoza 2023. Vijesti
# Foto: DANICA.HR / Mišel Jakšić sa suprugom Marinom na Renesansnom festivalu u Koprivnici
AUTOR
Robert Mihaljević

Idući je vikend Renesansni festival u Koprivnici, atraktivna turistička manifestacija jedinstvenog programa i ugođaja koja svake godine na gradske bedeme privuče desetke tisuća ljudi.

Renesansa će se održati od četvrtka, 17. kolovoza, do nedjelje, 20. kolovoza. Svaki je festival tematski određen, tako će biti i ovaj. Jednom su to putujući trgovci, drugi put tortura, a ovaj put – životinje. Bit će ih u izobilju: od dresiranih gusaka do veprova, sokolova, sova, zmija, zečeva…

Na festivalu kojeg je Hrvatska turistička zajednica proglasila najboljim u Hrvatskoj opet će nastupati nekoliko stotina vitezova, putujućih trgovaca, gubavaca, dvorskih luda, glazbenih skupina koji će izvoditi renesansnu glazbu, obrtnika, vlasnika i goniča životinja.

Zakon o trgovini

Dva dana ranije, u utorak, je blagdan Velike Gospe, neradni dan za sve, pa i za trgovine koje – za razliku od 16 radnih nedjelja – bez iznimke ne smiju biti otvorene. No, kako doznajemo, gradske vlasti pripremaju posebnu odluku za Gospu i Renesansu.

Gradonačelnik Mišel Jakšić u ponedjeljak bi trebao potpisati odluku kojom će se blagdan Velike Gospe i svi dani Renesansnog festivala proglasiti sajamskim danima s javnim manifestacijama. Što to konkretno znači?

U izmijenjenom Zakonu u trgovini propisano je da su prodajni objekti zatvoreni nedjeljom i u dane blagdana. Trgovac može samostalno 16 nedjelja u godini odrediti kao radne, ali u dane blagdana to ne može.

Ta odredba, međutim, ne vrijedi za prodajne objekte koji se nalaze unutar željezničkih i autobusnih kolodvora, zračnih luka i sličnih mjesta, benzinskih postaja, bolnica, hotela, prostora kulturnih i vjerskih ustanova.

Prigodna prodaja

Evo zgodne ideje za poduzetnički duh: na željezničkom kolodvoru u Koprivnici, nakon obnove koja će se obaviti tijekom megaprojekta gradnje drugoga kolosijeka, bit će lijepih prostora za zakup. Zašto tamo ne otvoriti neki lijepi dućančić koji će moći raditi svaki blagdan i svaku nedjelju u godini?

Odredbe o zabrani rada nedjeljom i blagdanima ne primjenjuju se ni na “prigodnu prodaju na sajmovima i javnim manifestacijama“. To se, međutim, ne odnosi na trgovačke lance, ali vrijedi za kioske, štandove i sličnu prodaju na otvorenom.

Jedno je sigurno: u utorak na Veliku Gospu i u nedjelju na Renesansnom festivalu sigurno ćemo neke od namirnica moći kupiti i na štandovima. Kruh i pecivo, primjerice.


Tagovi: KOPRIVNICA RENESANSNI FESTIVAL SAJAMSKI DANI VELIKA GOSPA

NEDAVNO OBJAVLJENO