ODLUKA 28. TRAVNJA

Koprivnica u finalu u društvu Barcelone, Kölna, Bologne i Göteborga

Objavljeno, 03. travnja 2022. Vijesti
# Foto: MARKO HORVAT / Mišel Jakšić, gradonačelnik Koprivnice
AUTOR
Redakcijski tekst

Koprivnici je ovaj tjedan iz Bruxellesa stigla sjajna vijest: ušao je u finale za osvajanje prestižne nagrade Europske prijestolnice uključenosti i raznolikosti.

U finale za važnu nagradu koja se prvi put dodjeljuje ove godine ušla su ukupno 23 EU grada: čak sedam španjolskih, među ostalim Barcelona i Bilbao, četiri grada iz Njemačke (Koeln, Mannheim), tri iz Italije (Bologna), po dva iz Rumunjske, Belgije i Švedske (Göteborg) te po jedan iz Francuske, Hrvatske i Luksemburga.

Svečanost na kojoj će biti proglašeni dobitnici održat će se u Bruxellesu 28. travnja. Događaju na visokoj razini prisustvovat će povjerenica za jednakost Helena Dalli, a okupit će kreatore politika, gradske dužnosnike i predstavnike organizacija za promicanje raznolikosti.

Gradska uprava vjeruje da učenje o raznolikosti od malih nogu osigurava trajni stav, život bez predrasuda te suživot u kojem je raznolikost normalan dio svakodnevnice. Koprivnica je poznata kao prijateljski i pametan grad.

Prava manjina

Deset posto stanovništva živi s invaliditetom; 2008. godine primila je nagradu „Poslodavac godine za osobe s invaliditetom”. Strategija gradske uprave za jedinstvenu politiku za osobe s invaliditetom stvara preduvjete za ujednačavanje prilika za osobe s invaliditetom te sprječavanje socijalne isključenosti, tumače u Gradskoj upravi.

Vijeće nacionalnih manjina također štiti prava manjina poput Roma koji dobivaju drugačiju potporu, uključujući smještaj djece u vrtićima. Podaci o pomoći, programima i aktivnostima koje provodi gradska uprava nadziru se i prikupljaju u okviru osiguranja kvalitete.

„Koprivnica je jedini hrvatski grad koji je ušao u finale dodjele nagrade za Europske prijestolnice uključenosti i raznolikosti.

Rezultat je to brojnih socijalnih i demografskih mjera, aktivnosti, programa i projekata koje provodimo u našim ustanovama, a koji su prepoznati i na europskoj razini. Koprivnica je nominirana u čak dvije kategorije, što nas izrazito veseli“, naglasio je tom prigodom gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić.


Tagovi: BARCELONA EU FINALE KOPRIVNICA NAGRADA

NEDAVNO OBJAVLJENO