NOVI POGON

Koprivnica postaje regionalni centar za zbrinjavanje biootpada

Objavljeno, 17. srpnja 2020. Zeleno
# Foto: KOMUNALAC / Usitnjavanje biootpada na komposištu u Koprivnici
AUTOR
Redakcijski tekst

Koprivnica gradi suvremeno postrojenje za obradu biootpada, a projekt težak 13 milijuna kuna financirat će se europskim novcem.

Projekt dogradnje i opremanja kompostane u prigradskom naselju Herešinu prošao je postupak ocjenjivanja prihvatljivosti u Ministarstvu zaštite okoliša. Trenutačno je na odobrenju u Fondu za zaštitu okoliša.

U Komunalacu navode kako tim projektom žele dograditi, unaprijediti i opremiti postrojenje za recikliranje biootpada u kojem se provodi tehnološki proces kompostiranja u Herešinu.

Novim postrojenjem omogućit će se kompostiranje u zatvorenim halama, a kapacitet će se značajno proširiti pa će koprivničko komposište moći primati biootpad iz okolnih gradova i općina.

Osim na području Koprivnice, otpad se već danas prikuplja u općinama Drnje, Đelekovec, Koprivnički Bregi, Koprivnički Ivanec, Legrad, Molve, Novigrad Podravski i Sokolovac.

Uskoro će biorazgradivi otpad dolaziti i s područja grada Samobora. Riječ je o ugovoru koji bi uskoro trebali potpisati samoborski i koprivnički Komunalac o zbrinjavanju oko 3000 tona biootpada godišnje u Herešinu.

To će značiti i dodatne prihode za Komunalac, prije svega kroz naknadu za zbrinjavanje biootpada, ali i kasniju prodaju komposta.


Tagovi: BIOOTPAD HEREšIN KOMPOSTANA KOMUNALAC

NEDAVNO OBJAVLJENO