Koprivnica postaje Grad spužva: otkrivamo što se gradi na 4 lokacije

Objavljeno, 24. veljače 2024. Zeleno
# Foto: ZORAN BAKIĆ I FILIP RUŽIĆ / Obnovljeni Zrinski trg u Koprivnici
AUTOR
Robert Mihaljević

Koprivničke vode uključile su se u europski projekt SpongeCity kojim se gradovi bore protiv klimatskih promjena i ozelenjuju javne površine.

Projekt SpongeCity provodi se u Koprivnici zajedno s 12 partnera iz zemalja podunavske regije.

Koprivnica je tako postala “grad spužva”, prostor u kojem će niknuti više kišnih vrtova koji bi trebali spriječiti ekstremne situacije uzrokovane, primjerice, intenzivnim pljuskovima koji poplavljuju ulice.

Projekt je službeno počeo u siječnju i trajat će 30 mjeseci. EU sufinanciranje iznosi 80 posto proračuna ukupne vrijednosti oko dva milijuna eura. Od toga, udio Koprivničkih voda iznosi oko 151.000 eura.

Akumulacija voda

Prvi sastanak 13 projektnih partnera održan je mađarskom Pečuhu i Koprivnici. Partneri su obišli i lokaciju kišnog vrta (rain garden) u Pečuhu, gdje će se obavljati praktična ispitivanja. Drugi sastanak održan je u Koprivnici u organizaciji Koprivničkih voda na pročistaču otpadnih voda u Herešinu.

Tamo će također biti izgrađen pokusni kišni vrt, a ukupno će u Koprivnici biti sagrađena četiri takva kišna vrta kod različitih projektnih partnera, otkrivaju u Koprivničkim vodama.

“Uz redovni posao obavljanja javnih usluga vodoopskrbe, odvodnje i pročišćavanja, kroz ovakve projekte Koprivničke vode daju dodatni doprinos općem boljitku zajednice“, zaključuju u Kc vodama.

Kišni vrtovi su recipijenti koji omogućuju akumulaciju oborinskih voda i njihovu infiltraciju u neposredno tlo, čime se smanjuje pritisak na gradski kanalizacijski sustav. Osim toga, kišne vrtove je moguće izvesti tako da dio oborinskih voda pohranjuju u podzemnim spremnicima, i to radi naknadnog korištenja.

Osim svoje hidrotehničke funkcije, kišni vrtovi doprinose ambijentalnoj vrijednosti i atraktivnosti otvorenih prostora grada, ali i njihovoj ekološkoj funkciji.

Ekološko parkiralište

Osim kod pročistača otpadnih voda u Herešinu, još jedan kišni vrt niknut će i na prostoru Gradske tržnice u Koprivnici koja uskoro ide u temeljitu rekonstrukciju financiranu iz ITU mehanizma Europske unije.

Grad na tržnici, među ostalim, planira izgraditi ekološko parkiralište na razini terena za 120 automobila s brojnim drvećem, ali i kišnim vrtom.

Uspostava zelenih parkirališta planira se i u drugim dijelovima grada, i to kroz sadnju većeg broja stabala te korištenje tehnoloških rješenja poput vodopropusnih zastora, kišnih vrtova i slično. Preporuča se sadnja dva stabla na četiri parkirna mjesta.

Mjera je usmjerena na uspostavu sustava održive oborinske odvodnje, osobito u užem gradskom središtu koje karakterizira značajni udio sive infrastrukture. Održiv sustav oborinske odvodnje potiče infiltraciju oborina u tlo, te time rasterećuje gradsku kanalizaciju i smanjuje mogućnost poplava te onečišćenja.


Tagovi: GRAD SPUžVA KIšNI VRT KOPRIVNIčKE VODE

NEDAVNO OBJAVLJENO