U HRVATSKOM VRHU

Koprivnica odvojeno prikuplja više od 50% otpada i gradi novo reciklažno dvorište

Objavljeno, 12. rujna 2019. Zeleno
# Foto: DANICA.HR / Gradonačelnik MIšel Jakšić i predsjednica uprave Komunalca Nataša Tetec
AUTOR
Redakcijski tekst

Koprivnica danas odvojeno prikuplja više od 51 posto otpada, što je značajan skok u odnosu na prošlu godinu kad je ta stopa iznosila 42,6 posto.

Otkrila je to u četvrtak predsjednica uprave Komunalca Nataša Tetec na konferenciji u povodu početka radova na izgradnji reciklažnog dvorišta u naselju Herešinu vrijednog 5,23 milijuna kuna.

“Prema podacima Ministarstva zaštite okoliša za prošlu godinu, Koprivnica je bila na visokom četvrtom mjestu prema odvojeno prikupljenom otpadu. Na današnji dan ta stopa je, prema našim podacima, već na 51 posto, što je veliki uspjeh”, izjavila je čelnica Komunalca.

Novo reciklažno dvorište najvećim dijelom financirat će se europskim novcem (oko 4,2 milijuna kuna). Bit će dovršeno do siječnja iduće godine.

Ekološka bomba

Izvođač građevinskih radova je đurđevačka tvrtka Komfort, a tehnologiju osigurava međimurski div Tehnix, čiji je vlasnik i direktor Đuro Horvat danas u Koprivnici obećao: “Izgradit ćemo najbolje reciklažno dvorište u Hrvatskoj”.

Gradonačelnik Mišel Jakšić osvrnuo se na konferenciji i na prijepore oko projekta regionalnog centra za gospodarenje otpadom Piškornica.

Članica uprave Komunalca Dubravka Horvat i vlasnik međimurskog Tehnixa Đuro Horvat
Članica uprave Komunalca Dubravka Horvat i vlasnik međimurskog Tehnixa Đuro Horvat

“Nismo najsretniji što je odlagalište kod Koprivnice. Da mogu vratiti vrijeme, napravio bih sve da to ovdje ne postoji. Ali, činjenica je da postoji i da nadomak Koprivnice imamo potencijalnu ekološku bombu. Nemamo krajnji odgovor kamo ćemo s novim otpadom, ali treba priznati i da je tamo u mandatu bivšeg direktora Jozinovića nastalo veliko brdo.

Nitko ne zna što ćemo s tim brdom smeća ako Piškornica uopće ne bude funkcionirala. No, nećemo podleći niskom populizmu i niskim strastima pa da velimo da ćemo sad sve to srušiti. Ovdje valja primijetiti i kako u nekim velikim ekološkim aktivistima na kraju čuči nečiji privatni interes, ali to ćemo drugom prilikom.

Dravska ostaje

Prije svega, očekujemo javnu prezentaciju svega onoga što je izmijenjeno u projektu Piškornice, o čemu smo slušali proteklih dana. Sigurno nećemo dopustiti da Piškornica postane novi Kaštijun ili nova Marišćina”, zaključio je gradonačelnik Koprivnice.

Prema podacima članice uprave Komunalca Dubravke Horvat, u postojećem manjem reciklažnom dvorištu u Dravskoj ulici lani je prikupljeno oko 946 tona otpada (uglavnom plastike, papira, stakla i metala).

To je oko sedam posto više nego preklani i dvostruko više nego tijekom 2016. godine. Reciklažno u Dravskoj nastavlja s radom i nakon otvaranja novog u Herešinu u siječnju iduće godine.


Tagovi: HERESIN OTPAD RECIKLAZNO

NEDAVNO OBJAVLJENO