Koprivnica jedina u RH ima Kafić smrti. U petak navečer je novo druženje

Objavljeno, 26. travnja 2022. Vijesti
# Foto: FACEBOOK / ILUSTRACIJA / Jedan od Kafića smrti u inozemstvu
AUTOR
Robert Mihaljević

U petak navečer u Koprivnici je upriličen neobičan događaj – razgovor o smrti i svemu što ima veze s umiranjem, a može doći svatko tko to želi.

Kafić smrti u Koprivnici organiziraju obrt Mudro drvo te udruga za promociju mentalnog zdravlja Srčika. Voditeljice Kafića smrti su Sanja Suton, profesorica filozofije, i Dijana Mateša, psihoterapeutkinja. No, o čemu je zapravo riječ?

Kako tumače organizatorice, u Kafiću smrti se ljudi sastaju da uz kavu ili čaj i kolač razgovaraju o smrti. Stoga bi ispravniji naziv Kafića smrti bi bio “Uz kavu o smrti”.

Jedini aktivan

“Cilj Kafića smrti je zapravo da slavimo život, da postanemo svjesniji da su naši životi konačni i da potaknemo ljude da svoje živote žive što punije i ljepše mogu. Oni su usmjereni očuvanju mentalnog zdravlja”, ističu organizatorice.

Kafić smrti (Death Café) je franšiza koju su pokrenuli Jon Underwood i Sue Barsky Reid, prema idejama koje je razradio antropolog Bernard Crettaz. Održavaju od 2011. godine. Zasad ih je održano 14.009 u 81 zemlji širom svijeta.

Sanja Suton i Dijana Mateša, organizatorice / Foto: Mudro drvo

“U Hrvatskoj ih je održano nekoliko u Zagrebu i Rijeci, a naš koprivnički Kafić smrti je najdugovječniji i koliko znamo, jedini koji je trenutno aktivan. Za organizaciju potrebno se učlaniti u Death Café franšizu, proučiti protokol i krenuti. Nadamo se da će nam se još netko pridružiti u toj namjeri”, kažu.

Susreti se organiziraju isključivo na volonterskoj bazi i neprofitna su događanja. Nemaju čvrstu strukturu niti predavanja, već voditelji otvore temu i dopuste da sudionici slobodno razgovaraju o smrti. U Koprivnici je dosad održano desetak takvih susreta.

Razgovori o smrti

“Kod organizacije Kafića smrti odnedavno surađujemo s Udrugom volontera palijativne i hospicijske skrbi “Dignitate” i koprivničkom podružnicom Liječničke komore. Time želimo potaknuti ljude koji su često izloženi smrti i umiranju da progovaraju o svojim iskustvima i time čuvaju svoje mentalno zdravlje.

Kafići smrti su prepoznati kao vrijedni i održavaju se uz potporu Grada Koprivnice“, tumače u koprivničkom obrtu Mudro drvo.

Sljedeći Kafić smrti, dakle, održat će se u petak, 29. travnja, u koprivničkoj Pivnici Kraluš u 19 sati. Broj sudionika je ograničen, a prijave se primaju na mudrodrvo@gmail.com.


Tagovi: DIJANA MATEšA KAFIć SMRTI MUDRO DRVO SANJA SUTON UZ KAVU O SMRTI

NEDAVNO OBJAVLJENO