Koprivnica gradi školu sa sportskom dvoranom vrijednu 40 milijuna kuna

Objavljeno, 27. svibnja 2023. Vijesti
# Foto: OŠ ANTUN NEMČIĆ GOSTOVINSKI / ILUSTRACIJA
AUTOR
Redakcijski tekst

Još jedna koprivnička škola najesen bi trebala uvesti jednosmjensku nastavu, a potrebne predradnje već su poduzete.

Gradonačelnik Mišel Jakšić ovih je dana u izmjenama plana nabave za ovu godinu prvi put spomenuo i radove na uređenju Osnovne škole Antuna Nemčića Gostovinskog.

Točnije, za rekonstrukciju vodovoda i kanalizacije te uređenje sanitarnog prostora u podrumu zgrade te škole predviđa se iznos od 60.000 eura. Za ventilaciju i elektroinstalacije, odnosno rasvjetu u istom podrumu školske zgrade predviđa se dodatnih 44.000 eura.

Zanimljivo je kako se ista škola spominje i u izmjenama programa javnih potreba u obrazovanju Koprivnice za 2023. godinu. Prema tim izmjenama, iznos za cijeli godišnji program povećava se s prvotno planiranih 10,07 milijuna na 10,64 milijuna eura, odnosno za 570.000 eura (oko 4,3 milijuna kuna).

Novost je da će se iz tog programa financirati „komunalne usluge, zakupnina i najamnina, uredski materijal, kao i sredstva za građevinske radove i opremanje učionica za uvođenje produženog boravka u Osnovnu školu Antun Nemčić Gostovinski Koprivnica“.

Oko 40 milijuna kuna

Dakle, gradske vlasti, po svemu sudeći, aktivno rade na pripremi zahvata koji će omogućiti uvođenje jednosmjenske nastave i produženog boravka u OŠ Antun Nemčić Gostovinski već od ove jeseni, odnosno od iduće školske godine.

Od lanjskoj rujna jednosmjenska nastava uvedena je u osnovnim školama Podolice i Đuro Ester. Najesen će, tako, dvosmjenski rad biti još samo ui najvećoj osnovnoj školi u Koprivnici i županiji, OŠ Braća Radić. No, to je kompleksniji problem koji iziskuje veliku investiciju.

Dogradnja OŠ Braće Radić, prema procjeni gradske uprave, stajati će 5,3 milijuna eura, a čak 5 milijuna eura, nadaju se u Gradu, trebali bi osigurati država i EU kroz Plan oporavka i otpornosti. Dogradnja će, dakle stajati 40-ak milijuna kuna, a toliko je koštala i nova škola Podolice, doduše bez pdv-a i opreme.

Time će se, de facto, dobiti nova školska zgrada uz postojeću, ali i nova sportska dvorana. To je preduvjet da Osnovna škola Braća Radić prijeđe na jednosmjensku nastavu. Investicija bi se trebala ostvariti do jeseni 2025. godine.


Tagovi: ANTUN NEMčIć BRAćA RADIć JEDNOSMJENSKA NASTAVA NOVA šKOLA

NEDAVNO OBJAVLJENO