Koprivnica generalu Anti Gotovini mora oduzeti titulu počasnoga građanina

Objavljeno, 09. rujna 2022. Komentari
# Foto: STUDIO VIPRO / prelog.hr / Ante Gotovina prima povelju počasnog građanina u Prelogu u prosincu 2015. godine
AUTOR
Robert Mihaljević

Koprivnica ima deset počasnih građana i građanki otkako je samostalne Hrvatske. Samo jedan nikad nije htio preuzeti najveće gradsko priznanje.

Počasnim građanima Koprivnice proglašavani su u proteklih 25 godina dr. Alois Mock, prof. dr. Žarko Dolinar, prof. Zlata Bartl, general Mladen Markač, general Ante Gotovina, dr. Krešimir Švarc, dr. sc. Mira Kolar-Dimitrijević, Zlatko Kauzlarić Atač, Pavle Gaži i akademik Dragutin Feletar.

General Ante Gotovina proglašen je počasnim građaninom u jesen 2015. godine te se trebao pojaviti na svečanoj sjednici u povodu Dana grada, 4. studenoga. Predložila ga je udruga branitelja Mladena Pavkovića, a prijedlog prihvatila SDP-ova vlast s gradonačelnicom Vesnom Želježnjak.

No, Gotovina nikad nije preuzeo nagradu, čime je pokazao potpuno nepoštovanje prema Koprivnici i njezinim stanovnicima. Na stranu što tu počast i nije trebao dobiti jer vjerojatno nikad nije ni bio u Koprivnici. Kad je već dobio, trebao ju je prihvatiti.

Da stvar za Koprivnicu bude bolnija, nakon što se 4. studenoga 2015. Gotovina nije pojavio na svečanoj sjednici na kojoj je trebao preuzeti najviše gradsko priznanje, samo mjesec dana kasnije titulu počasnoga građanina osobno je primio na svečanosti u – Prelogu.

Grad Koprivnica ovih je dana uputio javni poziv za predlaganje novih javnih priznanja zaslužnim pojedincima i ustanovama. Priznanja će se dodijeliti u povodu Dana grada, 4. studenoga ove godine.

Portal Danica tom prigodom javno predlaže i traži da se generalu Anti Gotovini na sjednici Gradskog vijeća, koje će u listopadu odlučivati o novim laureatima, titula počasnog građanina – oduzme. Uz obrazloženje kako je to zbog potpunog omalovažavanja Koprivnice i svih njenih žitelja.


Tagovi: ANTE GOTOVINA KOPRIVNICA POčASNI GRAđANIN

NEDAVNO OBJAVLJENO