INOVATIVNA TEHNOLOGIJA ZA EKO KOMPOST

Koprivnica dobila suvremenu kompostanu vrijednu 14,3 milijuna kuna

Objavljeno, 14. srpnja 2021. Zeleno
# Foto: DANICA.HR / Otvorenje nove kompostane u koprivničkom naselju Herešin
AUTOR
PROMO SADRŽAJ

Koprivnica je u srijedu dobila novu kompostanu sa suvremenom inovativnom tehnologijom vrijednu 14,3 milijuna kuna, od čega je iz europskih fondova osigurano bespovratnih 4,4 milijuna kuna.

Kompostana u prigradskom naselju Herešinu puštena je danas u probni rad na prigodnoj svečanosti na koju su stigli brojni uzvanici. Predsjednica uprave Komunalca podsjetila je kako je na tom mjestu komposište otvoreno prije još deset godina.

“Vjerujem da ćemo ovom kompostanom kapaciteta 9000 tona godišnje dodatno pridonijeti ostvarenju ciljeva u gospodarenju otpadom te povećati udjel odvojenog prikupljanja otpada, odnosno smanjiti otpad koji odlažemo na odlagališta”, poručila je čelnica Komunalca.

Gradonačelnik i saborski zastupnik Mišel Jakšić naglašava kako je nova kompostana pokazatelj zbog čega je Koprivnica drugi grad u Hrvatskoj po razvrstavanju otpada.

“Projektom pokazujemo da je Koprivnica izgradila sustav koji je spreman na inovacije uz praćenje trendova u EU, ali i sustav koji zna kako to staviti na korist građanima. U Herešinu smo riješili ljetni problem, odnosno nezadovoljstvo mještana zbog smrada na staroj kompostani.

Pokazali smo da naš komunalni sustav ide naprijed, ali smo pokazali i da je sustav danas spreman biti inovativan u području gospodarenja otpadom”, rekao je koprivnički gradonačelnik.

Direktor i vlasnik međimurske tvrtke Tehnix Đuro Horvat, izvoditelja radova, kaže kako je riječ o inovativnom postrojenju koje stvara uvjete za proizvodnju zdrave hrane u Podravini. Horvat je objasnio kako su hale ukupne površine 4800 kvadratnih metara.

Tu će se proizvoditi kompost u kontroliranim uvjetima u roku od šest do osam tjedana, a dosad se kompost proizvodio po šest mjeseci.

“Mi ovdje imamo proizvodnju kvalitetnog gnojiva, kapacitet proizvodnje je 9000 tona, odnosno 1300 tona u jednoj šarži. Ovdje će se primjenjivati najmodernija tehnologija koju je razvio Tehnix u suradnji s akademskom zajednicom. Nema nikakvih negativnih utjecaja za okoliš”, zaključio je Đuro Horvat.

Saša Grubačević, direktor Sektora za gospodarenje otpadom u Komunalcu, proveo je uzvanike kompostanom te im objasnio sustav novog postrojenja i prezentirao rad svakog pojedinog uređaja u procesu kompostiranja.

Projektom su izgrađene dvije hale na postojećoj kompostani na površini od 4017 metara kvadratnihkoje će služiti za zaprimanje i obradu biootpada te proizvodnju komposta. U sklopu hala smješten je laboratorij za praćenje procesa kompostiranja.

Uz dvije hale sagrađen je i natkriveni dio gdje će se skladištiti gotov kompost, nova pakirnica za vreće od 50 litara, a nabavljeno je i novo sito za prosijavanje, drobilica za usitnjavanje, novi utovarivač za manipulaciju biorazgradivim otpadom te automatska praonica za pranje podvozja vozila.

Nova tehnologija omogućava znatno kraće kompostiranje biorazgradivog komunalnog otpada. Do sada se kompost uobičajeno proizvodio u roku od 10 do 12 tjedana, dok će se u ovakvom pogonu kvalitetan eko kompost proizvesti u gotovo upola kraćem vremenu, odnosno za 6 do 8 tjedana.

Novi način kompostiranja, osim što smanjuje vrijeme potrebno za dobivanje kvalitetnog komposta, neizostavan je dio modernih svjetskih pogona za kompostiranje jer omogućava bolju kontrolu koja se odnosi na zaštitu okoliša kao što je nastajanje mirisa, plinova, prašine i izgleda okoliša, napominju u Komunalcu.

Otvorena suvremena kompostana u koprivničkom Herešinu vrijedna 14,5 milijuna kuna

Objavljuje Danica.hr u Srijeda, 14. srpnja 2021.

Tagovi: HEREšIN KOMPOSTANA OTVORENJE

NEDAVNO OBJAVLJENO