Konzumiramo mađarsko i slovensko mlijeko te njemački i poljski maslac

Objavljeno, 20. prosinca 2023. Vijesti
# Foto: VINDIJA / Pogon varaždinske Vindije
AUTOR
Redakcijski tekst

Prodajne cijene mliječnih proizvoda u studenom su bile niže u odnosu na isti mjesec lani, ali Hrvatska je svejedno i dalje skuplja od EU prosjeka.

U odnosu na studeni lani, prosječna cijena svježeg sira bila je ista, cijene goude i edama bile su niže za 23,8 posto, odnosno 6,5 posto, dok su cijene trapista bile više za 11,5 posto. Niže su bile i cijene maslaca: za 8,3 posto (250 g), odnosno za 28 posto (blok 25 kg), novi su podaci Ministarstva poljoprivrede.

No, veleprodajna cijena kilograma maslaca prve klase (blok od 25 kg) u studenom je u našoj zemlji iznosila 5,42 eura, što je pet posto više od EU prosjeka prošli mjesec. Gouda je kod nas stajala 4,29 eura kilogram, što je 3,2 posto skuplje nego u EU, a sir edam 4,91 euro (gotovo 18 posto više nego u EU).

Ukupna otkupljena količina kravljeg mlijeka u prvih deset mjeseci ove godine iznosila je oko 319 milijuna kilograma, što je za sedam posto manje u odnosu na otkupljene količine istog razdoblja lani.

U listopadu ove godine u odnosu na isti mjesec lani smanjena je proizvodnja kravljeg sira za 2,5 posto, vrhnja za 6,1 posto, mlijeka za piće za 9,5 posto, a maslaca za čak 27,8 posto, otkrivaju novi podaci Ministarstva poljoprivrede.

Tako smo u prvih devet mjeseci iz Mađarske uvezli 81 milijun kilograma mlijeka i vrhnja, a iz Slovenije 63 milijuna kilograma.

U devet mjeseci ove godine uvezli smo i oko 3,8 milijuna kilograma maslaca i mliječnih namaza, što je otprilike ista količina iz uvoza kao i cijele prošle godine. Najviše maslaca i namaza uvozimo iz Njemačke (1,56 milijuna kg) i Poljske (0,77 milijuna).

Izvor: Ministarstvo poljoprivrede RH, Europska komisija


Tagovi: MASLAC MLIJEKO UVOZ

NEDAVNO OBJAVLJENO