TEŽAK FINANCIJSKI POLOŽAJ TVRTKE

Konzum u gubitku od 253 milijuna kuna, blagajnice rade za minimalac

Objavljeno, 14. srpnja 2021. Financijer
# Foto: KONZUM / Najjači domaći lanac u ruskim je rukama
AUTOR
Robert Mihaljević

Konzum je tijekom prošle poslovne godine ostvario 10 milijardi kuna ukupnih prihoda i gubitak od čak 253 milijuna kuna, stoji u financijskom izvještaju kompanije koja posluje u sastavu Fortenova grupe.

Poslovanje je nemoguće usporediti s prethodnom godinom jer su u izvještaju objavljene samo brojke za prvih devet mjeseci 2019. s obzirom da nova tvrtka Konzum plus postoji i posluje od 1. travnja predlani. Osim toga, Konzum je lani preuzeo poslovanje tvrtke Velpro koja se bavi veleprodajom, a prethodne godine njihovih prihoda nije bilo.

No, iz lanjskih brojki svejedno se može iščitati kako je Konzum i dalje u nezavidnoj poziciji. Dobit iz poslovanja iznosila je skromnih 66 milijuna kuna, a financijski rashodi bili su čak 345 milijuna kuna.

Konzum plus, najjači hrvatski maloprodajni lanac, prošle je godine u prosjeku zapošljavao ukupno 10.863 radnika. Prosječna neto plaća po zaposlenome iznosila je tek 4280 kuna mjesečno, što je otprilike na razini pretprošle godine kad je u kompaniji u prosjeku radilo 10.378 radnika.

Danas ima oko 500 zaposlenih više nego lani, a povećanje je posljedica preuzimanja drugih tvrtki, poput poduzeća Velpro. U Konzumu radi čak 70 posto žena, uglavnom blagajnica, a postotak je bio i veći prije nego što je Velpro s pretežno muškom radnom snagom dospio u sastav tvrtke.

OBVEZE 11,5 MILIJARDI KUNA

Ako je, dakle, prosječna neto plaća u Konzumu tek 4280 kuna, može se zaključiti kako blagajnice rade otprilike za minimalac ili tek mrvicu više od toga. Neto minimalac u Hrvatskoj iznosi 3400 kuna.

Konzum je u poslovnim knjigama prikazao negativan kapital od čak 449 milijuna kuna, što znači da tvrtka zbog financijskih obveza i gubitaka knjigovodstveno ne vrijedi ni kune. Osim toga, Konzum je zajedno s drugim tvrtkama Fortenova grupe jamac za obveznice koje su izdane u protekle dvije godine u iznosu od čak 11,5 milijardi kuna.

Tranša obveznica u iznosu od 8,67 milijardi kuna s minimalnom kamatom od 8,3 posto izdana je u rujnu 2019., a glavnica dospijeva na naplatu do kraja 2021. godine, U travnju ove godine pak izdana je nova tranša obveznica ukupne vrijednosti oko 2,9 mlijardi kuna s dospijećem u siječnju iduće godine.

Fortenova je nedavno prodala Ledo američkom Nomad foodsu za 615 milijuna eura, odnosno 4,6 milijardi kuna. S obzirom na ukupne obveze cijele grupe i financijski položaj Konzuma, nije pitanje hoće li Fortenova nastaviti rasprodavati svoje tvrtke, već kad će to učiniti.

U tom svjetlu najviše se spominje Jamnica koja je lani ostvarila milijardu kuna prihoda, što je pad od 6,5 posto, a dobit je iznosila 45 milijuna kuna i bila je za 47 posto manja. Pandemija je, dakle, dodatno otežala financijski položaj Fortenova grupe koja s takvim poslovanjem teško može nastaviti servisirati zaduženja s ekstremno visokim kamatama.


Tagovi: 2020 BLAGAJNICE GUBITAK KONZUM PLAćA

NEDAVNO OBJAVLJENO