BLAGAJNICE BILE NA MINIMALCU

Konzum od siječnja radnicima diže plaće za 900 kuna, ali neće svi dobiti povišicu

Objavljeno, 14. prosinca 2021. Financijer
# Foto: KONZUM / ILUSTRACIJA
AUTOR
Robert Mihaljević

Najveći hrvatski trgovački lanac odlučio je od iduće godine povećati plaće za većinu svojih zaposlenika.

Kako je Konzum priopćio u utorak, u povećanje plaća za oko 9000 zaposlenih u maloprodaji, veleprodaji i logistici uložit će se iduće godine više od 100 milijuna kuna. To je u prosjeku oko 900 kuna bruto mjesečno po zaposleniku. No, valja naglasiti i kako se zajamčeni minimalac 1. siječnja iduće godine, prema odluci Vlade, podiže na 3750 kuna neto (dosad je bio 3400 kuna).

Konzum plus, najjači hrvatski maloprodajni lanac, lani je u prosjeku zapošljavao ukupno 10.863 radnika. Prosječna neto plaća po zaposlenome iznosila je tek 4380 kuna mjesečno, što je otprilike na razini lanjskih primanja kad je u kompaniji u prosjeku radilo 10.378 radnika.

Radi 70 posto žena

Danas ima oko 500 zaposlenih više nego lani, a povećanje je posljedica preuzimanja drugih tvrtki, poput poduzeća Velpro. U Konzumu radi čak 70 posto žena, uglavnom blagajnica, a postotak je bio i veći prije nego što je Velpro s pretežno muškom radnom snagom dospio u sastav tvrtke.

Ako je, dakle, prosječna neto plaća u Konzumu 4280 kuna, može se zaključiti kako blagajnice rade otprilike za minimalac ili tek mrvicu više od toga. Neto minimalac u Hrvatskoj danas iznosi 3400 kuna, a od iduće će godine biti 350 kuna veći.

Konzum je tijekom prošle poslovne godine ostvario 10 milijardi kuna ukupnih prihoda i gubitak od čak 253 milijuna kuna, stoji u financijskom izvještaju kompanije koja posluje u sastavu Fortenova grupe.

“Vjerujem da ovim novim povećanjem plaća na najbolji način pokazujemo našu zahvalnost za ogroman posao koji se svakodnevno obavlja u Konzumu, a ujedno je to i najbolji blagdanski poklon za naše zaposlenike i njihove obitelji“, naglasio je danas Zoran Mitreski, predsjednik Uprave Konzuma.


Tagovi: KONZUM MINIMALAC PLAćE POVIšICA

NEDAVNO OBJAVLJENO