PRAVOSUDNA BLAMAŽA

Konzum naplaćivao proizvode označene kao ‘gratis’. Na sudu je oslobođen

Objavljeno, 10. siječnja 2020. Vijesti
# Foto: ARHIVA / Prodavaonica Kozma
AUTOR
Redakcijski tekst

Najveći hrvatski maloprodajni lanac Konzum i direktorica u tvrtki oslobođeni su optužaba za nepoštenu poslovnu praksu i zavaravanje potrošača.

Protiv njih tržišna inspekcija bila je podnijela optužni prijedlog zbog sumnje da su u drogeriji Kozmo, koja je bila u vlasništvu Konzuma, kupcima na blagajni naplaćivali proizvode koji su bili označeni natpisom “gratis”.

Sve se dogodilo u listopadu 2015. u prodavaonici Kozmo u Ulici Tadije Smičiklasa u Križevcima, koja je poslovala u sastavu Konzuma. Nakon prijave kupca, tržišna inspekcija je stigla u dućan i nakon toga podnijela optužni prijedlog.

“Kao pravna i odgovorna osoba prodavali su proizvode označene oznakom gratis, za koje je potrošač morao platiti određeni iznos, čime su zavarali potrošača u pogledu cijene proizvoda i postojanja određene pogodnosti na gratis proizvod”, stajalo je u prijavi.

PRAVOMOĆNO OSLOBOĐENI

Sve je završilo na prekršajnom sudu u Križevcima. No, do prve nepravomoćne presude trebalo je čekati dvije godine. U kolovozu 2017. sud proglašava krivima Konzum i direktoricu te ih kažnjava visokim novčanim kaznama.

Oni se žale na presudu, i to uspješno. Visoki prekršajni sud RH u veljači 2019. godine poništava prvostupanjsku osuđujuću presudu i nalaže novo suđenje.

Predmeta se križevački prekršajni odjel primio lani u rujnu, ali bilo je već kasno. Sudac je ustanovio kako su od počinjenja prekršaja prošle četiri godine, pa je nastupila apsolutna zastara.

Konzum i direktorica, tako, pravomoćno su oslobođeni krivnje da su zavaravali potrošače.


Tagovi: GRATIS INSPEKCIJA KONZUM KOZMO PRESUDA

NEDAVNO OBJAVLJENO