DOBAVLJAČI OGORČENI

Konzum je Podravki dužan još 25 milijuna kuna. Izgleda da nemaju namjeru platiti

Objavljeno, 28. kolovoza 2019. Financijer
# Foto: KLIKAJ.HR / Marin Pucar preminuo je u siječnju 2021. godine
AUTOR
Robert Mihaljević

Dobavljači Konzuma na čelu s Podravkom najavili su pravne korake protiv namjere uprave Fortenova grupe (bivši Agrokor) da im za tzv. granični dug ove godine isplati samo pet milijuna eura.

Prema prvotnom dogovoru, dobavljačima i Sberbanci trebalo je biti isplaćeno oko 30 milijuna eura. No, čini se kako od tog iznosa neće biti ništa. Zato su odlučili srušiti plan refinanciranja Fortenove u kojem će sudjelovati novi kreditori, HPS Investments i VTB bank uz sudjelovanje američkog Knightheada.

Kršenje nagodbe

“Ovo je čisto kršenje nagodbe i diskreditiranje dobavljača i njihove uloge u procesu spašavanja grupe. Imali smo i obećanje najvišeg menadžmenta Fortenove da će dug dobavljačima od 18 milijuna eura ove godine biti isplaćen”, izjavio je za Večernji predsjednik uprave Podravke Marin Pucar, čelnik Udruge dobavljača koja okuplja gotovo sve velike prehrambene kompanije. 

Dok Podravki i dobavljačima iznos isplate ovisi o poslovanju Konzuma, ruski Sberbank vezan je uz rezultate poslovanja cijele Fortenova grupe. Prema novoj odluci, dobavljači i banka trebalo bi dobiti tek 15 milijuna eura u iduće tri godine.

U postupku izvanredne uprave nad društvima koncerna Agrokor, Podravka je ukupno prijavila 97,4 milijuna kuna potraživanja, od čega se oko 61 milijun kuna odnosio na robne mjenice.

“Grupa Podravka procijenila je nadoknadivost prijavljenih potraživanja i izvršila umanjenje vrijednosti potraživanja u iznosu od 44,1 milijuna kuna koje je teretilo 2017. godinu”, tumače u Podravki.

Umanjenje vrijednosti

Početkom srpnja lani izglasana je nagodba vjerovnika Agrokora, a važan element te nagodbe bio je i dogovor oko isplate tzv. graničnog duga dobavljačima, a koja je vezana uz rezultate poslovanja Konzuma.

“S obzirom da objavljeni mjesečni izvještaji o poslovanju Konzuma upućuju na pozitivne trendove poslovanja, Podravka je prethodno umanjenje vrijednosti potraživanja od 44,1 milijuna kuna ispravila na 36,2 milijuna kuna.

Na dan 31. prosinca lani potraživanja Podravke prema društvima koncerna Agrokor sa sjedištem u Hrvatskoj iznosila su oko 45 milijuna kuna, od čega je oko 25 milijuna kuna tzv. granični dug, a ostatak je uglavnom iz redovnog poslovanja”, zaključuju u Podravki.


Tagovi: FORTENOVA KONZUM MARIN PUCAR PODRAVKA

NEDAVNO OBJAVLJENO