Konobar Karlo i supertajni agent Tomo ugrozili hrvatsku nacionalnu sigurnost

Objavljeno, 06. studenoga 2023. Vijesti
# Foto: SOA / Danijel Markić, ravnatelj Središnje obavještajne agencije
AUTOR
Robert Mihaljević

Konobar Karlo ugrozio je hrvatsku nacionalnu sigurnost uz ‘pomoć’ visokorangiranog pripadnika tajne službe koji je nekoć obavljao važne dužnosti u obavještajnoj agenciji.

Ispostavilo se, naime, kako je Karlo (28) od sredine do kraja 2020. godine operirao po Zagrebu tražeći nezaključane automobile na ulici iz kojih je onda krao vrijedne stvari. Pronašao je ukupno pet takvih automobila iz kojih je odnio sve što mu je došlo pod ruku.

No, zadnji takav slučaj natovario mu je na vrat i hrvatske tajne službe te je vrlo brzo pronađen i uhićen. Karlo je, naime, u studenome 2020. godine između 20 i 22 sata na Čulinečkoj cesti u Zagreb otkrio nezaključanu opel astru u vlasništvu supertajnog agenta Tomu.

Nije bio svjestan

To da je agent i pripadnik službi za nacionalnu sigurnost automobil držao nezaključan na ulici dovoljno je skandalozno samo po sebi. No, posebno je zabrinjavajuće da je u vozilu ostavio i okopojasnu torbicu u kojem su bili njegovi osobni dokumenti.

Ali, u torbi je držao i značku i iskaznicu Ureda vijeća za nacionalnu sigurnost RH te čak tri kartice za ulaz u strogo štićeni objekt Ureda VNS-a u Jurjevskoj ulici u Zagrebu! Karlo je to maznuo, a da nije bio svjestan što drži u rukama.

Time je privukao pozornost tajnih službi koje su se s policijom ozbiljno primile posla te mu vrlo brzo ušle u trag. Ispostavilo se da je prije toga ukraoi stvari iz još četiri nezaključana automobila.

Karlo je otac malodobnog djeteta, zaposlen i ostvaruje redovita mjesečna primanja te je kazneno neosuđivan

-sutkinja nabraja olakotne okolnosti za njega

U Kobaškoj je iz peugeota ukrao mobitel, sunčane naočale te novčanik sa ukupnim sadržajem s raznim karticama. U Mramornom prilazu iz vozila je “uzeo i za sebe zadržao torbicu u kojoj su se nalazili dokumenti, ključevi stana kao i ključevi ulaza u restoran”.

U Koledinečkoj uzeo je crni novčanik u kojem su bili dokumenti, bankovne kartice i novčani iznos. U Dubravi je pak iz vozila uzeo kožni crni novčanik na preklop u kojem su se nalazili dokumenti te premium kreditne kartice.

Dvije godine zatvora

Zajedno s pomagačem okrao je u listopadu iste godine i tri mlade osobe u parku u Ulici Milovana Gavazzija. Došli su do klupice na kojoj su sjedila dva mladića i djevojka. Predstavili su im se kao policijski službenici iz “narkotika” te ih pretresli i uzeli im 1600 kuna.

Karlo je ovih dana proglašen krivim i osuđen na dvije godine zatvora: deset mjeseci bezuvjetno, a 14 mjeseci uvjetno. Presuda je nepravomoćna i na nju se može žaliti.

“Kao olakotne okolnosti na strani optuženog sud je cijenio priznanje kaznenih djela, čime je ubrzao i olakšao okončanje ovog kaznenog postupka te izraženo žaljenje i kajanje zbog počinjenih kaznenih djela.

Osim toga, on je otac malodobnog djeteta, zaposlen i ostvaruje redovita mjesečna primanja te je u vrijeme počinjenja ovih kaznenih djela bio kazneno neosuđivan”, naglasila je sutkinja.


Tagovi: AUTO KONOBAR KRAđA SOA TAJNI AGENT URED ZA NACIONALNU SIGURNOST

NEDAVNO OBJAVLJENO