Konobar iz Sabora oslobođen za prijetnje smrću Plenkoviću i Jandrokoviću

Objavljeno, 30. lipnja 2022. Crna kronika
# Foto: SABOR / ILUSTRACIJA
AUTOR
Redakcijski tekst

Konobar koji radi u Saboru oslobođen je optužbe da je prijetio smrću premijeru Andreju Plenkoviću i predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću.

Sud smatra kako ničim nije dokazano da je konobar Bernard “ozbiljno prijetio većem broju osoba inkriminiranog dana na liječničkom pregledu u Klinici za psihijatriju KBC-a Zagreb, sadašnjim i bivšim zaposlenicima Hrvatskog sabora te predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću kako bi ih uznemirio i ustrašio.

“Na temelju izvedenih dokaza ne proizlazi da bi okrivljenik tom prilikom izgovorio da treba ubiti Plenkovića, Jandrokovića, Andriju Hebranga i Đapića”, navodi se u presudi.

No, Državno odvjetništvo žalilo se na oslobađajuću presudu navodeći kako je sud bezrazložno prihvatio blagodat nesvjedočenja liječnice koja ga je tog dana primila i nezakonito odbio da se ispita kao svjedok stariji liječnik koji je tog dana supotpisao nalaz.

“Ono što je nesporno u postupku utvrđeno, što je i sam sud konstatirao u obrazloženju no u nedovoljnoj mjeri cijenio, jest da iz citirane liječničke dokumentacije za okrivljenika doslovce proizlazi da ‘prijeti agresijom prema nadležnima u Saboru gdje radi kao konobar’.

Nadalje, navodi ‘kako će ih sve poubijati, zavrnuti im vratom i dečko koji je neki dan propucao policajca nije krivo napravio, samo će on po točnima pucati, a ne krivom kao on te kako su se stvari prije rješavale na drugi način, Dubrava ima drugačije zakone, treba ih isprebijati”, navode tužitelji u žalbi.

“Iz samog je činjeničnog opisa naprosto jasno da su njegove prijetnje bile upućene Andreju Plenkoviću kao predsjedniku Vlade i Gordanu Jandrokoviću kao predsjedniku Hrvatskog sabora”, upozoravaju u Državnom odvjetništvu.

Na koncu, te prijetnje su prenesene premijeru i šefu Saboru, što “proizlazi iz iskaza svjedokinje Marije Vrhovski, ravnateljice Ureda za opće poslove Hrvatskog sabora i Vlade RH”, zaključuje tužiteljstvo.

Državno odvjetništvo zbog toga traži da se oslobađajuća presuda za saborskoga konobara ukine te da se predmet vrati na ponovno odlučivanje na Općinski kazneni sud u Zagrebu.


Tagovi: GORDAN JANDROKOVIć KONOBAR PLENKOVIć PRIJETNJE SMRćU SABOR

NEDAVNO OBJAVLJENO