VELIKA MEĐUNARODNA AKCIJA

Konjsko meso u dućanima prodavali kao lažnu skupu teletinu

Objavljeno, 24. srpnja 2021. Vijesti
# Foto: INTERPOL / Velika međunarodna akcija provjere hrane
AUTOR
Redakcijski tekst

Više od 15.000 tona hrane i pića vrijedne oko 60 milijuna dolara zaplijenjeno je širom svijeta u operacijama usmjerenim protiv lažnih i potencijalno opasnih proizvoda za konzumaciju.

Riječ je o Interpolovoj i Europolovoj operaciji Opson X u kojoj su sudjelovale 72 zemlje između prosinca 2020. i lipnja ove gpdine. Zemlje su obavile oko 68.000 provjera, što je rezultiralo otvaranjem oko tisuću kaznenih procesa. Najviše je zaplijenjeno alkohola, dodataka prehrani, proizvoda od žitarica te voća i povrća.

Najčešće su se pak krivotvorila alkoholna pića, posebno whiskey. Hrvatska je uz Belgiju, Dansku, Francusku, Irsku, Italiju i Španjolsku provjeravala konjske putovnice i prodaju ilegalnog konjskog mesa, priopćio je Interpol.

Večernji list doznaje kako je u Hrvatskoj u mesnicama i dućanima pronađeno ilegalno konjsko meso koje se prodavalo kao mnogo skuplja teletina. Osim toga, oduzete su i veće količine lažno deklariranog vina.

Konjsko meso interpol teletina
Provjera konjskih putovnica / Foto: Interpol

Oko 30 tona smrznute piletine vraćeno je u Poljsku jer je u njoj otkriven visoko patogeni virus ptičje gripe na području iz kojeg je roba došla. U Portugalu je zaplijenjena 61 tona organskih banana iz Ekvadora s tragovima pesticida, a u Ruandi je zaplijenjeno meso koje se transportiralo u neprimjerenim uvjetima i maslac kojem je istekao rok trajanja.

Jedna od kriminalnih mreža pak koristila je umjetne boje za promjenu kvalitete pića te lažirala žestoka alkoholna pića poput whiskeya. To je dovelo do 14 uhićenja i zapljena, uključujući 47.660 litara viskija i 9550 litara alkohola za proizvodnju lažnih pića.

Jürgen Stock, glavni tajnik Interpola, naglasio je kako je uklanjanje ogromne količine ilegalnih i često opasnih proizvoda s tržišta primjer kako međunarodna policijska suradnja čini svijet sigurnijim mjestom za život.


Tagovi: INTERPOL KONJSKO MESO

NEDAVNO OBJAVLJENO