Konačno snažan rast proizvodnje voća i povrća u Hrvatskoj

Objavljeno, 31. ožujka 2025. Vijesti
# Foto: PODRAVKA / Pogon za preradu rajčice u Umagu
AUTOR
Robert Mihaljević

Hrvatska je značajno povećala proizvodnju voća i povrća tijekom protekle godine.

Najviše je rasla proizvodnja rajčice, a glavni je pokretač te ‘renesanse’ popularnog crvenog povrća koprivnička prehrambena kompanija Podravka. Tvrtka je otvorila novi pogon za preradu rajčice u Varaždinu i pokrenula kooperantske odnose sa stotinama poljoprivrednika iz Hrvatske.

Rezultat? Lani smo proizveli gotovo 20.000 tona rajčice više nego predlani. To je skok za čak 74 posto. Tijekom protekle godine, dakle, Hrvatska je proizvela rekordnu količinu domaće rajčice – gotovo 47.000 tona.

Lani je Podravka, prema neslužbenim procjenama, u tvornici Kalnik u Varaždinu preradila gotovo 25.000 tona domaće rajčice. Prema najavi člana uprave Podravke Ivana Ostojića, ove godine planiraju u cijelosti ‘zaposliti’ sve tvorničke kapacitete koji iznose čak 40.000 tona.

Na drugome je mjestu po povećanju proizvodnje mrkva s rastom od 56 posto (oko 4800 tona više), a na trećem paprika s rastom od 35 posto (3400 tona više nego predlani), izvijestio je Državni zavod za statistiku.

Kad je riječ o voću, jabuka imamo oko 7500 tona više, šljiva 5700 tona, višanja 2400 tone. Proizvodnja grožđa povećala se za oko 5000 tona. Ozbiljnije je jedino podbacila proizvodnja mandarina koja se smanjila za 13.000 tona, odnosno za čak 70 posto.


Tagovi: 2024 KALNIK MRKVA PAPRIKA PODRAVKA POVRćE PROIZVODNJA RAJčICA VOćE

NEDAVNO OBJAVLJENO