EUROPSKA AGENCIJA ZA LIJEKOVE

Konačno je poznato koliku zaštitu cjepiva pružaju kod zaraze omikronom

Objavljeno, 12. siječnja 2022. Zdravlje
# Foto: ŽUPANIJA / ILUSTRACIJA
AUTOR
Redakcijski tekst

Europska agencija za lijekove (EMA) priopćila je u srijedu kako cjepiva protiv koronavirusa učinkovito štite protiv težih oblika bolesti i smrti u slučaju zaraze omikronom.

Iako se varijanta omikron pokazuje kao zaraznija u odnosu na druge varijante virusa, ispitivanja iz Južne Afrike, Ujedinjenog Kraljevstva i pojedinih država članica EU-a ukazuju na manji rizik od hospitalizacije nakon zaraze varijantom omikron, prenosi Hrvatska agencija za lijekove.

Na temelju spomenutih ispitivanja, trenutačno se procjenjuje da varijanta omikron predstavlja između trećine i polovine rizika u odnosu na varijantu delta.

Rezultati nedavno objavljenih ispitivanja pokazuju da je učinkovitost cjepiva protiv simptomatske bolesti niža uz omikron nego uz druge varijante te da s vremenom slabi. Kao rezultat, više cijepljenih osoba će vjerojatno razviti bolest uzrokovanu varijantom omikron.

BOOSTER DOZA

“No, predmetna ispitivanja također pokazuju da cijepljenje i dalje pruža visoku razinu zaštite od teškog oblika bolesti i hospitalizacije povezanih s varijantom omikron. Najnoviji dokazi, koji uključuju podatke o učinkovitosti cjepiva u općoj primjeni također upućuju na to da su osobe koje su primile booster dozu cjepiva bolje zaštićene od osoba koje su završile primarno cijepljenje, a nisu primile booster dozu.

Podaci iz Južne Afrike pokazuju da osobe koje su primile dvije doze cjepiva protiv bolesti COVID-19 imaju do 70 posto zaštite od hospitalizacije. Slični podaci iz Ujedinjenog Kraljevstva pokazuju da, iako zaštita opada nekoliko mjeseci nakon cijepljenja, zaštita od hospitalizacije ponovno raste na 90 posto nakon primjene booster doze”, ističe EMA.

Agencija kaže kako će nastaviti s procjenom podataka o učinkovitosti cjepiva i ozbiljnosti bolesti, kao i podataka vezanih uz prisutne varijante i prirodno izlaganje omikronu, kako navedeni podaci budu postajali dostupni.

EMA naglašava da cijepljenje ostaje ključni dio pristupa borbi protiv trenutačne pandemije. U skladu s preporukama nacionalnih tijela, potrebno je nastaviti s naporima kojima će se osigurati da se što veći broj djelomično cijepljenih i necijepljenih osoba u potpunosti cijepi protiv Covida te da se ubrza primjena booster doza cjepiva.


Tagovi: AGENCIJA CJEPIVA EMA HOSPITALIZACIJA OMIKRON ZAšTITA

NEDAVNO OBJAVLJENO