JE LI OPĆINSKI NAČELNIK U SUKOBU INTERESA

Komunalna tvrtka želi zakupiti lokal od člana predsjedništva HDZ-a

Objavljeno, 14. siječnja 2020. Vijesti
# Foto: ŽUPANIJA / Mirko Perok, načelnik Virja i HDZ-ov dužnosnik
AUTOR
Robert Mihaljević

Član predsjedništva županijskog HDZ-a i načelnik općine Virje Mirko Perok kupio je poslovni prostor od 55 kvadrata i namjerava ga dati u zakup komunalnoj tvrtki Drava Kom u kojoj Općina ima vlasnički udjel.

Drava Kom, javno poduzeće za prikupljanje otpada, osnovali su regionalno odlagalište Piškornica i devet općina, a Virje ima udjel od devet posto. Perok je zbog toga Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa pitao je li sve zakonski čisto u njegovu poslovnom dealu s tom tvrtkom.

DIREKTOR ODLUČUJE

Povjerenstvo je zaključilo kako taj poslovni odnos sam po sebi ne predstavlja povredu zakona o sprečavanju sukoba interesa. No, u nekim bi budućim situacijama mogao predstavljati.

“Sukob interesa mogao bi nastati u situaciji u kojoj bi Perok kao predstavnik Općine Virje u Skupštini Drava Koma donosio odluke koje se odnose na radni i materijalni status direktora Gorana Gregureka.

Zakup poslovnog prostora može utjecati na nepristranost Peroka i u takvim bi se situacijama on trebao izuzeti te na postupanje ovlastiti svoga zamjenika. Direktor odlučuje o stupanju, prestanku ili izmjeni zakupa, pa takve odluke mogu utjecati na prihode Peroka.

PRIVATNI INTERESI

Zbog sklapanja poslovnog odnosa s tvrtkom Drava Kom Mirko Perok je u situaciji u kojoj njegovi privatni interesi mogu utjecati na nepristranost u obavljanju javne dužnosti, što predstavlja mogući sukob interesa”, stoji u mišljenju Povjerenstva.

Inače, Perok je poslovni prostor u Virju prvi put spomenuo u novoj imovinskoj kartici koju je predao potkraj prošle godine. Naveo kako je nekretninu stekao “kupnjom iz primitaka ostvarenih od nesamostalnog rada te novčanom pozajmicom”.

Prostor je, dakle, platio 186.500 kuna, odnosno oko 3400 kuna ili otprilike 450 eura po četvornome metru.


Tagovi: DRAVA KOM MIRKO PEROK POSLOVNI PROSTOR SUKOB INTERESA VIRJE

NEDAVNO OBJAVLJENO