VLADINA UREDBA

Komunalci ogorčeni: Opet poskupljuje odvoz smeća za više od 60 posto kućanstava

Objavljeno, 27. listopada 2019. Zeleno
#
AUTOR
Robert Mihaljević

Opet poskupljuje odvoz smeća, sukus je nove Vladine izmjene uredbe o gospodarenju otpadom koja unosi novi kaos u sustav obračuna po količini uveden tek lani.

Prema prvim izračunima komunalnih društava, odvoz smeća će zbog nove Vladine odluke biti skuplji za brojna kućanstava, ali i trgovačka društva.

Prema novoj uredbi, kako piše Novi list, sva kućanstva morat će imati istu fiksnu cijenu obvezne minimalne javne usluge bez obzira koliko članova kućanstva imali.

Mukotrpno radili

Komunalne tvrtke navode kako će zbog toga više od 60 posto svih kućanstava uskoro imati veće račune za odvoz smeća. Da apsurd bude veći, smanjit će se cijena kućanstvima s više od četiri člana.

“Nameće se kategoriji kućanstvo ista cijena obvezne minimalne javne usluge, bez obzira na broj članova u kućanstvu, što je suprotno onome čemu smo svi težili i mukotrpno radili na tome mjesecima, a to je pravednije plaćanje odvoza otpada za sve korisnike – kaže direktorica riječke Čistoće Jasna Kukuljan za Novi list.

Komunalna društva sada će svima opet morati slati nove izjave na potpis, a novost je i ta da će svi korisnici moći sami birati veličinu kanti za smeće. Problem je u tome što su mnoga komunalna društva već nabavila spremnike određene veličine.

Žalosno, a ne smiješno

Dodatan kaos uvodi se i zbog penalizacije gradova i općina koji ne budu odvajali više otpada za recikliranje. No, problem je u tome što će se kažnjavati i oni koji su dosad bili iznimno uspješni u odvojenom prikupljanju.

Štos je u tome da će se po godinama gledati napredak u odvojenom prikupljanju otpada u postotku, a ne dosadašnji rezultat. To, primjerice, znači da bi Prelog i Koprivnica, koji danas odvajaju više od 50 posto otpada, mogli biti kažnjeni ako to ove godine povećaju samo za par postotaka.

S druge strane, nagrađene bi mogle biti sredine poput Splita koji odvaja manje od deset posto korisnog otpada jer će njihov godišnji rast biti veći. Da nije žalosno, bilo bi smiješno.


Tagovi: ODVOZ SMEćA SKUPLJI VLADA

NEDAVNO OBJAVLJENO