Komunalac u gradu postavio spremnike za prikupljanje otpadnog jestivog ulja

Objavljeno, 26. travnja 2022. Zeleno
# Foto: KOMUNALAC / Gradonačelnik Mišel Jakšić na predstavljanju novih spremnika
AUTOR
Redakcijski tekst

Na 64. rođendan koprivničkoga Komunalca održana je u utorak konferencija za medije na kojoj su predstavljeni spremnici za prikupljanje otpadnog jestivog ulja iz kućanstva.

Komunalac i Grad Koprivnica poduzimaju brojne aktivnosti s ciljem zaštite okoliša i izgradnje društva koje je ekološki osviješteno. Postavom spremnika za prikupljanje otpadnog jestivog ulja iz kućanstva korisnicima se pruža dodatna mogućnost odlaganja posebne kategorije otpada čime se doprinosi očuvanju okoliša i poticanju visokokvalitetnog recikliranja vrijedne sirovine.

Sakupljanje otpadnog jestivog ulja iz kućanstva doprinosi djelovanju sustava oporabe otpadnog jestivog ulja. Naime, otpadna jestiva ulja su bio razgradiva i čine neopasan otpad te su vrijedna sirovina za proizvodnju bio dizela.

“Pravilnim odlaganjem rasterećuje se kanalizacija, komunalno odvođenje otpadnih voda, kao i instalacije i cjevovodi u domaćinstvu. Prikupljeno otpadno jestivo ulje održiva je sirovina za proizvodnju biogoriva čime se pridonosi smanjenju emisije CO2”, istaknula je predsjednica uprave Komunalca Nataša Tetec

“Koprivnica je drugi grad u Hrvatskoj po razvrstavanju otpada te je i ovaj projekt nadogradnja tom podatku. Razvrstavanje otpada izuzetno je težak projekt, a svi oni koji rade na njemu znaju koliko je truda potrebno uložiti da bi se otpad kvalitetno sanirao”, naglasio je gradonačelnik Mišel Jakšić.

Svim djelatnicima Komunalca čestitao je 64. rođendan i poručio kako je zahvaljujući njihovu angažmanu Koprivnica danas izuzetno ekološki osviješten grad. Na konferenciji su bili i Saša Grubačević, direktor sektora gospodarenja otpadom, te Miroslav Kos, voditelj vanjske prodajne mreže u tvrtki Bio goriva.

Najlakši način sakupljanja otpadnog jestivog ulja u kućanstvu je ulijevanje otpadnog jestivog ulja u korištenu plastičnu bocu. Kada se boca napuni, potrebno ju je dobro zatvoriti i odložiti u specijalizirani spremnik na najbliže dostupnoj lokaciji.

U spremnike je dopušteno odlaganje: korištenog ulja za kuhanje (ulje iz friteze, ribljih konzervi) i pokvarenog ulja kojem je istekao rok trajanja. Nije dopušteno odlaganje: motornog ulja, otpadnog ulja i maziva te majoneze, masti i maslaca.

Pravilno korištenje spremnika za prikupljanje otpadnog jestivog ulja možete pogledati OVDJE

Na području grada Koprivnice specijalizirani spremnici za otpadno jestivo ulje iz kućanstva postavljeni su na četiri lokacije. Spremnici su postavljeni uz postojeće zelene otoke.

Lokacije postavljenih spremnika za otpadno jestivo ulje iz kućanstva:

  • 1 spremnik,  Mosna ulica 15, kod zelenog otoka (molok)
  • 1 spremnik,  Miroslava Krleže 81, kod zelenog otoka (Bazeni Cerine)
  • 1 spremnik,  Križevačka ulica 31 B, kod zelenog otoka (molok)-Papagajka
  • 1 spremnik,  Trg Podravskih heroja, kod zelenog otoka

Izvor: KOMUNALAC


Tagovi: JESTIVO ULJE KOMUNALAC SPREMNIK

NEDAVNO OBJAVLJENO