Komunalac organizirao edukativnu šetnju gradskim grobljem u Koprivnici

Objavljeno, 05. lipnja 2023. Vijesti
# Foto: KOMUNALAC / Edukativna šetnja koprivničkim grobljem
AUTOR
Borna Mihaljević

Komunalac član je udruge ASCE (međunarodna europska udruga značajnih povijesnih groblja) od travnja 2017. godine te se tom prilikom pridružio akciji Tjedan upoznavanja groblja Europe.

Cilj ove manifestacije je  podizanje svijesti o važnosti groblja, njihovih arhitektonskih rješenja, umjetničkih spomenika te povijesnih činjenica vezanih uz nastanak i razvoj grobnih cjelina.

Komunalac je prošli tjedan s povjesničarom Hrvojem Petrićem, održao edukativnu šetnju i upoznavanje s grobljem tijekom koje je bilo prikazano nekoliko grobnih mjesta, specifičnih po kulturološkom ili povijesnom značaju.

Kratko predavanje o višestoljetnom razvoju Grada i nastajanju koprivničkih groblja dr. Petrić je održao u kapeli Svetog Duha, a potom je započela edukativna šetnja grobljem. Obiteljske grobnice, kapele, odnosno mauzoleji, posljednje su počivalište poznatih Koprivničanaca i zadnji su svjedoci njihova postojanja.

Profesor Hrvoje Petrić održao je zanimljivo predavanje o koprivničkom groblju

Edukativnu šetnju posjetila je direktorica sektora zelenih površina, groblja i tržnice, Tanja Vukušić sa svojim suradnicima te klub umirovljenika Gradskog društva Crvenog križa „Volonter – penzioner“.  Smutek – domaći kutek za sve je posjetitelje osigurao finu domaću zlevanku.

Ova je manifestacija jedinstvena prilika da se građani našega grada upoznaju s bogatstvom poviješću, visokim umjetničkim, kulturološkim i antopologijskim djelima koje krije naše groblje te da građani Koprivnice i kroz ovaj segment života nauče ili se podsjete na generacije koje su gradile ovaj grad.

Izvor: Komunalac


Tagovi:

NEDAVNO OBJAVLJENO