NAKON PRODAJE PLINSKOG BIZNISA

Komunalac lani ostvario milijunski gubitak, ali već ove godine, kažu, bit će u plusu

Objavljeno, 06. srpnja 2019. Financijer
#
AUTOR
Robert Mihaljević

Koprivnički Komunalac ostvario je prošle godine poslovni gubitak od tri milijuna kuna uz pad prihoda od čak 40 posto, stoji u financijskom izvještaju gradske komunalne tvrtke koji je ovaj tjedan usvojila skupština.

Komunalac je lani imao 50,2 milijuna kuna ukupnih prihoda, a 40-postotni pad dogodio se zbog preklanjske prodaje plinskog biznisa – poduzeća Koprivnica opskrba i Koprivnica plin – njemačkom RWE-u. Tih prihoda tijekom 2018. više nije bilo.

Tijekom siječnja i veljače 2017. u sastavu Komunalca poslovao je Sektor plina koji je u tom dvomjesečnom razdoblju ostvario 23,4 milijuna kuna prihoda. RWE je formalno preuzeo taj biznis početkom ožujka iste godine.

Komunalac je u studenome prošle godine povećao cijene svojih usluga – održavanja groblja, odvoza otpada i isporuke vode – što bi tijekom ove godine u cijelosti trebalo nadomjestiti pad prihoda i dobiti od prodaje plina. Gradska je tvrtka zato ove godine planirala ostvarenje profita, a ne gubitak.

Najprofitabilniji dio bio je sektor prikupljanja i odvoza otpada te sektor općih i zajedničkih poslova koji i dalje pruža usluge vanjskim korisnicima: Kc plinu, Kc opskrbi i Kc vodama.

Gradski bazeni Cerine poslovali su s gubitkom od 627.000 kuna. Zanimljivo je kako je trgovački centar Pevec na koncu ostvario godišnji profit od 182.000 kuna, i to unatoč činjenici da su mu prihodi od najma prostora bili za četvrtinu niži nego preklani.

Pad prihoda dogodio se nakon što je Podravka raskinula ugovor i napustila veliki skladišni prostor u prizemlju objekta. No, osjetno su smanjeni i troškovi upravljanja Pevecom, prije svega zbog nižih troškova kamata i financiranja.

Komunalac je potkraj prošle godine imao oko 210 zaposlenih, što je 13 posto više nego godinu ranije. Prosječna neto plaća zaposlenih iznosila je oko 5380 kuna, što je stotinjak kuna više nego pretprošle godine.


Tagovi: GUBITAK KOMUNALAC

NEDAVNO OBJAVLJENO