SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA

Komunalac gradi vlastitu elektranu, Jakšić tajnovit: U rujnu novi vjetar u leđa

Objavljeno, 11. srpnja 2019. Vijesti
# Foto: Robert Mihaljević (Sonja Celiščak i Mišel Jakšić)
AUTOR
Robert Mihaljević

Gradsko vijeće Koprivnice usvojilo je u četvrtak većinom glasova financijske rezultate poslovanja Komunalca koji je lani ostvario gubitak od tri milijuna kuna uz velik pad prihoda zbog prodaje plinskog biznisa njemačkom RWE-u.

Oporba predvođena HDZ-om nije glasala za izvještaj i iznijela je mnogo primjedaba na Komunalčevo poslovanje, ali uglavnom je riječ o starim ‘grijesima’. Tako se u fokusu opet našla kupnja trgovačkog centra Peveca i prodaja plinskog biznisa.

“Ranije smo upozoravali kako će prodaja plinskog poslovanja donijeti samo kratkoročne financijske efekte, a kasnije će biti problema zbog pada prihoda”, naglasila je Sonja Celiščak (HDZ).

Posebno je žestok bio vijećnik Mreže Ivica Suvalj koji je opet ustvrdio kako se 15 milijuna kuna od prodaje plinskog biznisa potrošilo na saniranje ranijih Komunalčevih gubitaka. Nezavisni vijećnik Antonio Grgić pak upozorio je kako ne može dići ruku za poslovanje Komunalca jer je ugovor o prodaji plina sklopljen s RWE-om i dalje tajan.

No, gradonačelnik Mišel Jakšić (SDP) replicirao mu je riječima kako baš svaki vijećnik može doći u Komunalac i dobiti uvid u ‘tajni ugovor’. No, istina je da ga ne može nositi okolo.

“Komunalac je lani proveo najdublje restrukturiranje u povijesti i jedino što danas ima od zaduženja je taj famozni kredit za Pevec. I ovdje vam moram otkriti kako je sve ono što je uprava radila donijelo rezultate jer poduzeće je u prvom polugodištu ove godine u plusu”, otkrio je gradonačelnik.

Naglasio je kako je i sporni trgovački centar Pevec lani bio u plusu, unatoč svim teškoćama. Najavio je i kako će u rujnu Pevecov centar dobiti novi “vjetar u leđa” i “nešto što će ga dodatno gurnuti u plus”.

Nataša Tetec, predsjednica uprave Komunalca, objasnila je kako je minus, prije svega, posljedica nabavke novih kanti za smeće i njihovo čipiranje te novoga kamiona.

“Morali smo ići u tu investiciju jer država nije odradila ono što je trebala i najavila u tom segmentu, a nas natjerala da lani u studenome sve implementiramo. Osim toga, tu su i troškovi restrukturiranja koji će idućih godina donijeti uštede. Važno je naglasiti ono što je i gradonačelnik otkrio, mi smo u prvom polugodištu u plusu”, navela je Nataša Tetec.

Požalila se i na rast cijena energenata – prije svega goriva, plina i struje – te najavila kako Komunalac planira izgradnju vlastite elektrane. Riječ je o solarnoj elektrani za koju se već rade početne studije.


Tagovi: GRADSKO VIJEćE KOMUNALAC

NEDAVNO OBJAVLJENO