PODUPIRU JE VIĐENIJI STRANAČKI DUŽNOSNICI

Kolinda Grabar Kitarović razmišlja o kandidaturi za predsjednicu HDZ-a

Objavljeno, 09. siječnja 2020. Naše priče
# Foto: HRT screenshot
AUTOR
Robert Mihaljević

Nakon predsjedničkih izbora, opet se aktualizirala spekulacija da Kolinda Grabar Kitarović ulazi u utrku za predsjednicu HDZ-a.

Ona je još u izbornoj noći potvrdila da nikud ne ide i da će se boriti za Hrvatsku. Mnogi u HDZ-u upravo taj nastup vide kao dokaz da bivša predsjednica nije bacila koplje u trnje te ostaje u politici.

Grabar Kitarović ovih se dana našla i na večeri s drugim čovjekom HDZ-a Milijanom Brkićem i vukovarskim gradonačelnikom Ivanom Penavom, otkrivaju 24sata. Pišu da se tu stvorila ideja da se kandidira za čelnicu HDZ-a.

IZBORI U LIPNJU

Da mnogi viđeniji HDZ-ovci, bivši i sadašnji, misle kako bi ona bila najbolje rješenje za HDZ, i nije neka tajna. O tome je javno govorio i lički župan Darko Milinović.

“Kolinda definitivno ostaje u politici. Aktivirat će članstvo u stranci i vjerojatno će željeti neku od funkcija u HDZ-u. Koju, to ćemo još vidjeti”, kaže nam u srijedu jedan utjecajan HDZ-ovac sa sjevera.

U stranačkim krugovima dolazi i informacija kako je vrh HDZ-a nedavno proveo istraživanje o tome koga bi građani najradije na čelu stranke. Prema tim, zasad neprovjerenim informacijama, sadašnji lider Andrej Plenković uvjerljivo vodi.

No, znakovito je kako je na drugome mjestu, doduše s osjetnijim zaostatkom, upravo Kolinda Grabar Kitarović. Treći je Miro Kovač, četvrti Davor Ivo Stier, peti Tomislav Karamarko, a šesti Milijan Brkić, tvrdi naš sugovornik iz stranke.

Izbori za novog predsjednika HDZ-a, prema sadašnjem Statutu, trebali bi se održati u lipnju. Prije toga provest će se izborni proces u svim stranačkim organizacijama – od temeljnih ogranaka do županijskih organizacija.

JEDAN ČLAN – JEDAN GLAS

Novost je da se unutrastranački izbori u HDZ-u prvi put organiziraju po principu jedan član – jedan glas. Dakle, predsjednika stranke birat će svi članovi. To će biti i prilika da se dozna koliko HDZ doista ima aktivnih članova.

Na unutarstranačkim izborima u srpnju 2016. godine Andrej Plenković je kao jedini kandidat dobio ukupno oko 97.800 glasova. Prema posljednjim službenim informacijama, HDZ ima čak 220.000 članova.

Neki bivši i sadašnji HDZ-ovci ističu kako je to napuhana brojka i da je realan broj aktivnih članova koji redovito plaćaju članarinu barem za trećinu manji.

SDP, s druge strane, ima oko 35.000 aktivnih članova, a otprilike tolikom brojkom hvale se i HNS i HSS. No, teško da dvije potonje stranke imaju baš toliko aktivnog članstva. Na papiru možda, ali u stvarnosti je druga priča.


Tagovi: ANDREJ PLENKOVIC HDZ KOLINDA GRABAR KITAROVIC PREDSJEDNICA

NEDAVNO OBJAVLJENO