Kod Križevaca se gradi velika klaonica kapaciteta 160 junadi i 240 svinja dnevno

Objavljeno, 07. kolovoza 2022. Vijesti
# Foto: PODRAVKA / ARHIV / ILUSTRACIJA / Bivša Podravkina klaonica na Danici koja je zatvorena
AUTOR
Redakcijski tekst

U utorak se zaključuje javno nadmetanje za izradu idejnih projekata za veliki regionalni distrubutivni centar za meso s klaonicama u križevačkoj poslovnoj zoni.

Naručitelj projekata je Koprivničko-križevačka županija, a investicija bi se većim dijelom trebala pokriti novcem Europske unije, vjerojatno iz Nacionalnog programa oporavka i otpornosti.

U Distributivnom centru za meso treba projektirati prostorije za klanje junadi prema halal i košer standardima za junad odvojenu od prostorija za klanje svinja. Cilj je izrada suvremenog distributivnog centra u skladu s europskim standardima i kvalitetom izvedbe te osiguravanje okvira za ekonomski isplativo i dugoročno samoodrživo funkcioniranje.

Kapacitet hladnjača za meso je oko 500 tona. Projektom treba predvidjeti klaonicu kapaciteta 15 do 20 junadi na sat, odnosno 120 do 160 junadi dnevno. Druga klaionica treba biti kapaciteta 20 do 40 tovljenih svinja, odnosno 160 do 240 dnevno.

Kapacitet klanja u klaoničkom objektu mora imati funkcionalno povezane prostorije: za prihvat i privremeni smještaj životinja za klanje, klanje životinja, obradu želudaca i crijeva, hlađenje i zamrzavanje, rasijecanje (polovice, četvrtine), proizvodnju masti i topljenje loja.

Osim toga, objekt treba imati prostore za otpremu mesa, pranje i sanitaciju opreme, veterinarsku inspekciju, pregled mesa na parazite, garderobe i sanitarne prostorije, odmor i prehranu radnika te čišćenje, pranje i dezinfekciju prijevoznih sredstava.

Koprivničko-križevačkoj županiji Ministarstvo poljoprivede dodijelio je 340.000 kuna za izradu projektno-tehničke dokumentacije za projekt Distributivnog centra za meso, a tim novcem će se izraditi studija izvodljivosti, analiza troškova i koristi te idejni projekt.

Distributivni centar za meso gradit će se u križevačkoj poslovnoj zoni Čret. Građevina će biti površine oko 2000 četvornih metara i visine do 15 metara s prizemljem i katom. Nakon što je Podravka zatvorila klaonicu, uslužno klanje stoke obavlja se uglavnom u vrbovečkom Piku.


Tagovi: DISTRIBUTIVNI CENTAR KLAONICA KRIžEVCI MESO

NEDAVNO OBJAVLJENO