SUD POVJEROVAO RADNIKU

Kod gazde radio na crno pa mu stroj odrezao palac. Gazda kaže da je sve izmislio

Objavljeno, 27. lipnja 2019. Crna kronika
# Foto: ILUSTRACIJA / Opća bolnica u Koprivnici / Fotografija nema veze s tekstom
AUTOR
Redakcijski tekst

Marko iz Pitomače ostao je bez palca radeći na crno u tamošnjem poduzeću na stroju za odvajanje čelika od kablova. Stroj mu je u jednom trenutku odrezao prst na lijevoj ruci.

Općinski sud u Virovitici danas je Marku dosudio odštetu od 43.000 kuna i naložio poduzeću da mu podmiri troškove postupka u iznosu od 8000 kuna. Marko je na sudu svjedočio kako je u tom poduzeću povremeno bio angažiran za različite poslove, i to bez zasnivanja radnog odnosa. Kobnog dana čelik mu je povukao lijevu ruku i odrezao palac.

No, direktor poduzeća branio se kako Marko nikad nije radio kod njih, niti je jasno “na temelju čega on iznosi takve tvrdnje i čime ih dokazuje jer se tužba temelji jedino na iskazu kojeg je dao na zapisnik inspektoratu rada”.

-Prvo navodi da se ozlijedio radeći kod susjeda, a nekoliko dana kasnije tvrdi da se ozlijedio radeći kod nas – upozoravaju u pitomačkom poduzeću.

No, Marko je objasnio kako je radio na crno pa je u početku svojim iskazom želio zaštititi sebe i poslodavca.

-Ali, nakon što mi je gazda ponudio za odštetu samo jednu mjesečnu plaću, otprilike 3000 kuna, podigao sam tužbu protiv njega – naveo je na ročištu.

“Da je između stranaka postojao radni odnos bez sklapanja ugovora o radu i bez prijave nadležnom tijelu, pravomoćno je utvrđeno presudom Prekršajnog suda u Virovitici”, opovrgnuo je Općinski sud tvrdnje poslodavca da Marko nikad nije radio kod njih.

Odbačene su i tvrdnje direktora kako je nemoguće da mu taj stroj odreže palac jer je “tehnika rada stroja takva da s jedne strane kabel ulazi i prerađuje se, a na drugoj strani čelik izlazi iz stroja, pa nije moguće da zahvati ruku”.

Poslodavac će se žaliti na današnju nepravomoćnu presudu Općinskog suda.


Tagovi: ODREZAO PRST PITOMACA STROJ SUđENJE

NEDAVNO OBJAVLJENO