JUŽNO VOĆE NA SJEVERU

Klimatske promjene: uskoro berba banana na prvoj plantaži u našem susjedstvu!

Objavljeno, 15. srpnja 2019. Zabavno
# Foto: ILUSTRACIJA (stablo banane s plodovima)
AUTOR
Redakcijski tekst

Prava mala plantaža banana u našem susjedstvu uskoro će dati prve ukusne plodove i posvjedočiti dramatičnim klimatskim promjenama na planetu.

Desetak stabala banana u svojem je vrtu uspješno uzgojio Hikmet Seferović iz Sanskoga Mosta, gradića zapadno od Banje Luke u BiH, donosi portal avaz.ba. I po tome se čini kako nam je klima doista u ‘banani’.

Seferović otkriva kako su upravo povoljne vremenske prilike zaslužne za to da na svojim egzotičnim stablima ima i po 140 plodova.

– Očekujem da dozriju do kraja avgusta i nadam se velikim i ukusnim plodovima, baš poput onih koje možemo kupiti u trgovinama. Osim toga, stabla banane izgledom su veoma lijepa i predstavljaju neobičan dekor u dvorištu – prenosi portal avaz.ba Seferovićeve riječi.

A za sve je zaslužan njegov sin koji je prije nekoliko godina dobio sjeme banane te ga zasadio u vrtu ispred kuće. Obitelj kaže kako je riječ o biljci koja iznimno brzo napreduje i raste. No, osjetljiva je na niske temperature, pa je tijekom zimskog perioda i mrazeva treba dobro zaštititi.

– U vegetativnom razdoblju banana izuzetno brzo raste i ne treba mnogo posla i brige. Ona zahtijeva mnogo vode, jer voli vlagu. U sušnom razdoblju samo jedno stablo zahtijeva i do 40 litara vode dnevno – zaključuje Seferović.


Tagovi: BANANE KLIMA SANSKI MOST

NEDAVNO OBJAVLJENO