Kirurg ženi zaboravio gaze u trbuhu. Otkrili ih tek u Njemačkoj

Objavljeno, 29. rujna 2022. Zdravlje
# Foto: DANICA.HR / ILUSTRACIJA / Fotografija je ilustrativna i nema baš nikakve veze s tekstom
AUTOR
Redakcijski tekst

Opća bolnica pacijentici mora isplatiti odštetu jer su joj kirurzi tijekom operacije tumora u tijelu ostavili dvije gaze.

Slučaj se dogodio u varaždinskoj bolnici u studenome 2017. godine, a nepravomoćna presuda kojom je pacijentici dosuđeno blizu 50.000 kuna odštete i 20.000 kuna troškova donesena je ovaj tjedan.

Žena je u bolnici u Varaždinu bila hospitalizirana zbog povišenih upalnih parametara i tumorske tvorbe u zdjelici, uslijed čega je obavljen operativni zahvat kojim joj je odstranjena maternica s jajnikom. Pritom je došlo do oštećenja mokraćnog mjehura i rektuma.

Pacijentica je godinu kasnije, u svibnju 2018., opet hospitalizirana, ali u klinici u njemačkom Stuttgartu te je “podvrgnuta operativnom zahvatu za vrijeme kojeg su u zdjelici tužiteljice pronađene dvije kirurške gaze”.

Stalni sudsko-medicinski vještak dr. Marko Klarić zaključio je kako su tijekom operacije u Varaždinu pacijentici oštećeni mokraćni mjehur i rektum, ali su ozljede stručno sanirane i žena ne trpi nikakve posljedice.

“Oštećenja rektuma i mokraćnog mjehura smatraju se komplikacijom zahvata, a ne liječničkom pogreškom ili nemarnim liječenjem. Ozljede su stručno zbrinute tijekom istog operacijskog zahvata i pacijentica nije pretrpjela nikakve posljedice.

No, tijekom operacije u trbuhu su ostavljene dvije gaze koje su joj uzrokovale pogoršanje zdravlja i bilo je nužno otklanjanje istih operativnim putem, što je učinjeno u Stuttgartu”, naveo je dr. Klarić.

Sutkinja je zbog toga Općoj bolnici u Varaždinu naložila da pacijentici isplati odštetu te joj pokrije troškove postupka. Presuda je nepravomoćna i bolnica se na nju može žaliti.


Tagovi: BOLNICA GAZE ODSTETA OPERACIJA VARAZDIN

NEDAVNO OBJAVLJENO