NEPRAVOMOĆNA PRESUDA LIJEČNIKU

Kirurg mora u zatvor! Mladić mu umro nakon rutinske operacije hemoroida

Objavljeno, 17. svibnja 2021. Crna kronika
# Foto: OPĆA BOLNICA / Operacija u koprivničkoj bolnici / Fotografija je ilustrativna i nema nikakve veze s tekstom
AUTOR
Redakcijski tekst

Kirurg (51) osuđen je na godinu dana zatvora zbog smrti pacijenta (27) tijekom rutinske operacije hemoroida. Šest mjeseci mora provesti iza rešetaka, a šest mjeseci je uvjetna kazna.

Epilog je to trećeg po redu suđenja varaždinskom kirurgu kojeg se tereti da je još 2009. skrivio smrt pacijenta, 27-godišnjeg mladića iz Čakovca. U prva dva sudska postupka liječnik je bio oslobođen krivnje, ali viši je sud ukidao presudu.

Treća, osuđujuća presuda zbog teškog kaznenog djela protiv zdravlja ljudi je nepravomoćna. Općinsko državno odvjetništvo već se žalilo na presudu smatrajući da je preblaga.

“Kazna je preblaga zbog težine počinjenog kaznenog djela i posljedice smrti 27-godišnjeg pacijenta koji je bio hospitaliziran zbog tegoba koje nisu ugrožavale njegov život”, upozoravaju tužitelji tražeći strožu bezuvjetnu kaznu zatvora.

Još 2012. protiv kirurga i drugog liječnika, šefa bolničkog odjela, bile su podignute optužnice zbog sumnje da su 2009. tijekom operacije skrivili smrt 27-godišnjeg pacijenta iz Čakovca koji je preminuo od teške sepse nakon rutinske operacije hemoroida.

Kirurga se teretilo da tijekom zahvata nije zaustavio krvarenje. Kasnije se odustalo od kaznenog progona protiv šefa odjela varaždinske bolnice.

– Unatoč pogoršanju zdravstvenog stanja pacijenta nakon operacije, nije poduzeo nužne dijagnostičke postupke radi pravodobnog uočavanja nastanka dva veća hematoma.

Nakon što su hematomi uočeni, okrivljenik je obavio neadekvatan operativni zahvat pa je došlo do dodatnog prodora bakterija u organizam pacijenta te gnojne upale i teške infekcije – stoji u optužnici.

Nakon smrti pacijenta, povjerenstvo za nadzor Opće bolnice ustanovilo je kako liječnici nisu pogriješili. No, kirurgu se svejedno sudilo.


Tagovi: KIRURG OPERACIJA PRESUDA VARAZDIN ZATVOR

NEDAVNO OBJAVLJENO