IMALI SU NAJNIŽU PONUDU

Izgleda da su Kinezi upravo dobili posao gradnje drugoga kolosijeka pruge

Objavljeno, 19. srpnja 2019. Vijesti
# Foto: Robert Mihaljević / Ilustracija
AUTOR
Robert Mihaljević

Čini se kako će Kinezi, nakon Pelješkog mosta, graditi još jedan veliki infrastrukturni projekt financiran novcem Europske unije: drugi kolosijek pruge Križevci – Koprivnica – Mađarska.

Na javnom otvaranju ponuda u petak najpovoljniju cijenu dala je kineska kompanija Sinohydro corporation limited sa sjedištem u Pekingu: 3,01 milijardu kuna s pdv-om. Na natječaj pristiglo je čak deset ponuda, a kineska je tek nešto povoljnija od one turskog konzorcija Cengiz iz Istanbula koji je ponudio 3,02 milijarde kuna.

Inače, procijenjena vrijednost radova na rekonstrukciji postojećeg i gradnji drugog kolosijeka pruge iznosila je 2,56 milijardi kuna s pdv-om, a svih deset ponuda bilo je osjetno više od tog iznosa. Europska unija financira radove sa 75 posto iznosa, ali nije poznato hoće li se to odnositi i na više cijene iz ponude.

Natječaj za izvoditelja radova na jednom od najvažnijih europskih željezničkih koridora objavljen je lani u studenome, a nekoliko je puta odgađan zbog brojnih žalbi ponuditelja.

Ukupna vrijednost radova na dionici od Križevaca do Botova je oko 275 milijuna eura, a EU sve sufinancira s 241 milijun eura. No, radovi kasne već dvije godine, a rok za dovršetak je s 31. prosinca 2020. pomaknut na kraj 2022. godine.

Ponuditelji i cijene (milijarde kn)

COPASA, Madrid 3,82

COMSA (Italija, Španjolska) 3,79

STRABAG (Austrija) 3,72

AVAX, Grčka 3,62

YAPI MERKEZI, Idrija 3,59

RIZZANI, Italija 3,60

CHINA RAILWAY, Peking 3,54

DIV GRUPA, Samobor 3,17

CENGIZ, Turska 3,02

SINOHYDRO, Kina 3,01


Tagovi: DRUGI KOLOSIJEK KINEZI NATJECAJ PRUGA

NEDAVNO OBJAVLJENO