Kemikalija štetna za djecu otkrivena u uvoznom voću. Čini se – prekasno

Objavljeno, 20. studenoga 2023. Zdravlje
# Foto: FACEBOOK / ILUSTRACIJA / Fotografija je ilustrativna i nema baš nikakve veze s događajem iz teksta
AUTOR
Redakcijski tekst

S tržišta je povučeno uvozno voće jer je u njemu otkriven iznimno štetan pesticid, izvještava europska agencija za hranu.

Riječ je o nashi kruškama porijekom iz Kine, čije konzumiranje predstavlja ozbiljan rizik za zdravlje, posebno djece.

Nedopuštene razine štetnog pesticida klormekvat (chlormequat) otkrile su na tržištu inspekcije u Nizozemskoj te o svemu obavijestile europsku agenciju. Kruške su iz Kine distribuirane u 14 zemalja, među ostalim i Hrvatsku.

Uzorci sporne kruške uzeti su na prodajnom mjestu 2. listopada, a tek danas je stigla obavijest da voće sadrži štetan pesticid, i to u količini 2,6 miligrama po kilogramu.

Klormekvat je kemikalija koja mijenja rast biljaka na različite načine. Uglavnom se primjenjuje na usjevima žitarica, ali i na plantažama voćki.

“Studije na životinjama izloženima toj kemikaliji pokazuju da klormekvat može poremetiti rast fetusa i naštetiti reproduktivnom sustavu.

To izaziva zabrinutost da kemikalija može biti opasna za ljudsko zdravlje, posebno djecu, jer izloženost u ranim godinama života kasnije može dovesti do štetnih posljedica”, navodi se u jednoj od znanstvenih studija.


Tagovi: KEMIKALIJA KINA KLORMEKVAT KRUšKA NIZOZEMSKA PESTICID

NEDAVNO OBJAVLJENO