NEMOJTE JE KONZUMIRATI

Kava povučena iz trgovina, sadrži veće količine kancerogenog toksina

Objavljeno, 08. siječnja 2022. Zdravlje
# Foto: EUROSPIN / ILUSTRACIJA
AUTOR
Redakcijski tekst

Poznati trgovački lanac izvijestio je potrošače o iznenadnom povlačenju kave s njihovih polica, i to zbog povišenog sadržaja toksina koji je kancerogen i predstavlja rizik za zdravlje.

Eurospin je u subotu izvijestio kako je riječ o proizvodu Caffe classico talijanskog proizvođača Gruppo Gimoka, 250 grama, rok trajanja 9. srpnja iduće godine, lot broja G09W37110.

“Proizvod se povlači zbog povišenog sadržaja okratoksina A, čija količina prelazi zakonom dozvoljene granice. Proizvod slobodno vratite u najbližu Eurospin poslovnicu, gdje možete ostvariti povrat novca ili zamjenu za drugi proizvod i bez predočenja računa.

Obavijest se odnosi isključivo na gore navedeni rok trajanja i lot broj. Ispričavamo se zbog moguće neugodnosti izazvane ovom situacijom te se zahvaljujemo na razumijevanju”, navode u Eurospinu.

Inače, okratoksin A (OTA) je toksin kojeg proizvode plijesni. OTA kontaminira poljoprivredne usjeve i može biti prisutan u žitaricama. Uvršten je u skupinu mogućih ljudskih karcinogena s nefrotoksičnim, neurotoksičnim, mutagenim, karcinogenim, teratogenim i imunosupresijskim djelovanjem.

Državni inspektorat RH također je danas izvijestio potrošače o opozivu proizvoda Caffe classico Espresso Italia 250g zbog utvrđene povećane količine okratoksina A. U svakom slučaju, ako ste kupili kavu, nemojte je piti, već je odmah vratite.


Tagovi: EUROSPIN KAVA TOKSIN

NEDAVNO OBJAVLJENO